Mujezin z minareta v starem delu  Sarajeva kliče k molitvi. Foto: Reuters
Mujezin z minareta v starem delu Sarajeva kliče k molitvi. Foto: Reuters
Milorad Dodik
Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik. Ustavno sodišče BiH je v začetku decembra zavrnilo referendum, ki so ga 25. septembra izvedli v Republiki Srbski, in njegov izid. Po mnenju sodišča je bil referendum, na katerem so odločili, naj 9. januar ostane dan Republike Srbske, v nasprotju z ustavo BiH-a. Ta datum je namreč za marsikoga v BiH-u sporen, saj gre za dan, ko je leta 1992 del srbskih poslancev v parlamentu takratnega BiH-a sprejel nezakonito odločitev o razglasitvi "republike srbskega naroda v BiH-u", kar je privedlo do vojne. Dodik je sicer odločitev ustavnega sodišča pospremil z besedami, da bodo 9. januar praznovali kot dan "entitete" in da tega datuma nobena instanca ne bo spreminjala. Foto: EPA

Univerza je ta teden sprejela načrt, da v času petkovih muslimanskih molitev približno uro in pol ne bo izvajala nobenih dejavnosti. Čeprav je univerza enako načelo sprejela tudi za čas katoliških in pravoslavnih obredov ob sobotah in nedeljah, je predsednik Republike Srbske Milorad Dodik odločitev kritiziral. "To je vedno bolj podobno islamski državi," je povedal.

Tudi nekatere politične stranke, med njimi socialdemokrati (SDP), so kritizirale odločitev, saj jih skrbi dodatna radikalizacija manjšega dela bosanskih muslimanov.

Univerza: Gre za spoštovanje veroizpovedi
Univerza pa je odgovorila, da z odločitvijo le spoštujejo človekove pravice in svobodo veroizpovedi. V BiH je približno polovica od 3,5 milijona prebivalcev muslimanov. Po številnosti sledijo srbski pravoslavci (približno 30 odstotkov) in pripadniki Rimskokatoliške cerkve (15 odstotkov).

Leta 2017 referendum o neodvisnosti?
Medtem pa je Dodik v pogovoru za televizijo entitete Republike srbske RTRS dejal, da bo v prihodnjem letu pripravil referendum o odcepitvi Republike Srbske od BiH-a. "Prihodnje leto bomo pripravili zelo pomemben referendum za našo prihodnost. Jaz in moji sodelavci bomo določili, kdaj bo potekal," je dejal Dodik in opozicijske stranke pozval k sodelovanju pri tej zamisli. Ocenil je še, da bo k načrtom o osamosvojitvi Republike Srbske prispeval tudi prihod novega predsednika Donalda Trumpa na čelo ZDA. Javna televizija BiH-a je ocenila, da gre za doslej najjasneje izraženo Dodikovo željo po odcepitvi Republike Srbske od BiH-a.

Salkić: Bošnjaki odcepitve ne bodo dovolili
Podpredsednik Republike Srbske Ramis Salkić, ki je tudi visoki predstavnik glavne bošnjaške stranke v BiH, Stranke demokratske akcije, pa je opozoril, da bi ti načrti lahko povzročili velike spore in težave. Poudaril je, da Bošnjaki kot avtohton narod BiH-a odcepitve ne bodo dovolili. Prijateljske države BiH-a je pozval, naj ne dovolijo Dodikovih avantur, domače pravosodje pa, naj vendarle sankcionira njegovo neustavno ravnanje.