Vojska in policija še naprej izvajata racije po vsej državi. Foto: Reuters
Vojska in policija še naprej izvajata racije po vsej državi. Foto: Reuters

Kriminalne združbe, povezane z mamilarskimi karteli, so se v preteklih dneh v več zaporih uprle in za talce vzele paznike in druge zaporniške delavce. En paznik je bil pri tem ubit, drugi pa ranjen, so zapisali v izjavi uprave.

Veliko zaporov v Ekvadorju nadzorujejo kriminalne združbe. Varnostne sile pogosto poskrbijo le za to, da zaporniki ostanejo v zaporih, jetniki pa so znotraj zidov zaporov večinoma prepuščeni samim sebi.

Potem ko so oboroženi napadalci v torek med oddajo v živo vdrli v studio državne televizijske postaje TC Television in zajeli številne talce, je ekvadorska vlada v boj proti tolpam poslala oborožene sile.

V nekaj dneh aretirali več kot tisoč ljudi

Predsednik Daniel Noboa je izjavil, da je Ekvador v oboroženem spopadu z 22 kriminalnimi skupinami. Označil jih je za teroristične organizacije, ki jih je treba odstraniti. Policija in oborožene sile še naprej izvajajo operacije po vsej državi. Vlada je sporočila, da je bilo od ponedeljka aretiranih več kot 1000 ljudi.

Varnostne razmere v Ekvadorju so se sicer v zadnjem obdobju dramatično poslabšale. Število umorov je bilo lani s 46,5 umora na 100.000 prebivalcev največje v zgodovini nekoč mirne andske države, in eno največjih v Latinski Ameriki.