Primer je neprijeten za italijansko premierko Giorgio Meloni, ki ima dobre odnose z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom. Foto: EPA
Primer je neprijeten za italijansko premierko Giorgio Meloni, ki ima dobre odnose z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom. Foto: EPA

Fotografije 39-letne Ilarie Salis, ki so jo v ponedeljek pripeljali na sodišče z zvezanimi nogami in rokami ter verigo okoli pasu, so se znašle na naslovnicah italijanskih časopisov, zaradi česar je italijanska opozicija pozvala vlado, naj ji pomaga.

Salis, osnovnošolska učiteljica iz Milana, je obtožena sodelovanja pri hudem napadu skupine antifašističnih aktivistov na dva skrajna desničarja v Budimpešti lani februarja. Tožilstvo za Salis, ki bo pred sodišče spet stopila 24. maja, zahteva 11-letno zaporno kazen.

Zunanji minister Antonio Tajani je na ministrstvo poklical madžarskega odpravnika poslov in v govoru v parlamentu dejal, da je bila Salis deležna "ponižujočega in sramotnega" ravnanja. Pozval je k spoštovanju njenih pravic v skladu z evropskimi standardi in "našo pravno civilizacijo".

Tajani je poslancem še povedal, da si Italija prizadeva za dostop do dokazov, vključno z videoposnetki, in upa na pošteno in hitro sojenje, ter dodal, da se je italijanski veleposlanik sestal z madžarskim pravosodnim ministrom.

Pred tem je Tajani za javni radio RAI povedal, da si bo Italija prizadevala, naj Salis, ki je v priporu že skoraj eno leto, premestijo v hišni pripor.

Primer je še posebej neprijeten za italijansko premierko Giorgio Meloni in podpredsednika vlade Mattea Salvinija, ki imata tesne vezi z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom.

Madžarska zavrača "medijske laži"

Oče zaporte Italijanke je za italijanske medije izjavil, da so v madžarskem zaporu z njegovo hčerjo slabo ravnali, saj ji vsaj en teden niso zagotovili toaletnega papirja, mila ali higienskih vložkov.

Madžarska zaporniška služba je "medijske obtožbe", da naj bi bili zapornici med priporom kršene pravice, označila za "laži" in sporočila, da imajo madžarski zapori ustrezne higienske in prehranske standarde.

Spletna peticija za Salisino izpustitev je medtem zbrala skoraj 80.000 podpisov.

"Giorgia Meloni, ne zanima nas, kako je Orban vaš dragi prijatelj," je na omrežju X zapisal nekdanji predsednik vlade Giuseppe Conte. "Prijatelji in politični zavezniki pridejo na vrsto za Italijani, njihovimi pravicami in dostojanstvom," je dodal Conte, ki vodi opozicijsko Gibanje pet zvezd.