Iz izraelskih zaporov bodo izpuščeni večinoma pripadniki zmernega gibanja Fatah. Foto: EPA
Iz izraelskih zaporov bodo izpuščeni večinoma pripadniki zmernega gibanja Fatah. Foto: EPA
Salam Fajad
Salam Fajad uživa veliko spoštovanje med zahodnimi vladami. Foto: EPA

V četrtek bosta v Jeruzalem prispela jordanski in egiptovski zunanji minister Abdul Ilah Al Hatib in Ahmed Abul Gejt, ki bosta z izraelskim premierjem Ehudom Olmertom, zunanjo ministrico Cipi Livni in obrambnim ministrom Ehudom Barakom skušala najti pot do miru na Bližnjem vzhodu.

Medtem se je novi palestinski premier Salam Fajad prvič sestal z Livnijevo, Izraelci pa so v znak podprtja palestinskega predsednika Mahmuda Abasa napovedali tudi izpustitev 250 Palestincev iz ječe.

Livnijeva in Fajad, ki opravlja tudi funkcijo zunanjega ministra, sta se pogovarjala predvsem o tem, kako olajšati življenja ljudi na zasedenih ozemljih in hkrati poskrbeti za varnost Izraelcev. Iz Fajadovega urada so sporočili, da so pogovori potekali o širših političnih razmerah in ne samo o odstranitvi nekaterih nadzornih točk.

Zahod podpira Abasa
Pred tremi tedni je gibanje Hamas prevzelo popoln nadzor nad Gazo in od tam pregnalo pripadnike Fataha, zaradi česar je pozneje Abas razpustil vlado in imenoval novega premierja, ki pa ga stari premier Ismail Hanija ne priznava. Izrael in zahodne države so takoj podprle Abasa in novo vlado, saj s prejšnjo vlado niso imeli stikov, ker so v njej sedeli člani Hamasa, ki ga ZDA in Evropska unija uvrščata med teroristične organizacije.

C. R.