Medulin. Foto: Pixabay
Medulin. Foto: Pixabay

Potem ko so strokovne službe občine Medulin za nekatere objekte ugotovile, da niso zakoniti, je stanje na terenu preverilo še tamkajšnje komunalno redarstvo. Občina je črne gradnje prijavila hrvaškemu državnemu inšpektoratu, to pa je izdalo odločbo o odstranitvi za šest objektov.

Iz občine Medulin so sporočili, da je začetek rušenja črnih gradenj rezultat njihovih dolgoletnih naporov in sodelovanja z državnim inšpektoratom. "Veseli nas, da je občina Medulin končno prišla na vrsto in naš boj z nezakonito gradnjo ni bil zaman," so še zapisali.

Pri tem so dodali, da pričakujejo nadaljnja rušenja nezakonito zgrajenih objektov na tem območju, in napovedali, da bodo še naprej prijavljali črne gradnje.

Istrska županija na problem črnih gradenj že dlje časa opozarja na spletni strani, namenjeni ustavitvi takih gradenj. V pobudi sodeluje že več kot 20 mest in občin iz hrvaške Istre.

V hrvaški Istri je po nekaterih ocenah 50.000 nezakonitih gradenj. Največ prijav za nezakonito gradnjo v istrski županiji se nanaša na obalno območje občin Marčana, Ližnjan, Medulin ter mest Pulj, Vodnjan, Rovinj, Umag in Poreč.

Med lastniki črnih gradenj so tako Hrvati kot tujci, med njimi Slovenci, Nemci, Avstrijci, Italijani. Koliko črnih gradenj pripada Slovencem, ni znano, ker državni inšpektorat ne vodi evidence glede na narodnost.

Gradbena inšpekcija je letos na območju celotne države opravila 3700 inšpekcijskih nadzorov. Inšpektorji so izdali 457 denarnih kazni v skupni višini 3,28 milijona evrov. Zaradi nezakonite gradnje na zaščitenih območjih so vložili tudi 49 kazenskih ovadb.

Od aprila 2019 do junija letos so gradbeni inšpektorji po podatkih državnega inšpektorata opravili več kot 32.000 nadzorov in začeli več kot 7000 postopkov rušenja. Skupno so doslej izdali za okoli osem milijonov evrov kazni lastnikom oz. vlagateljem, ki črnih gradenj niso porušili sami, kot zahteva zakon.