Prizor iz bolnišnice v Valencii. Foto: Reuters
Prizor iz bolnišnice v Valencii. Foto: Reuters

V Valencii je število primerov okužb dihal med 26. decembrom in prvim januarjem naraslo na 1501 na 100.000 prebivalcev. Gre za drugo največjo stopnjo primerov teh okužb v državi v tistem tednu, takoj za pokrajino Castilla-La Mancha.

Zdravstvene oblasti v Valencii so ljudem s simptomi, zdravstvenim delavcem ter sorodnikom in prijateljem naročile, naj v čakalnicah nosijo maske. Pravilo bo veljalo za nedoločen čas.

Obstaja možnost, da se bo pravilo razširilo tudi na druga območja, kjer se zbirajo ljudje šibkega zdravja.

V sosednji Kataloniji so maske prav tako obvezne v zdravstvenih ustanovah, v Aragonu proti severu pa so poleg tega oblasti izdale tudi priporočilo, naj delavci in drugi ljudje uporabljajo maske na javnih mestih, predvsem v zaprtih prostorih.

Sorodna novica Bolnišnice polne zaradi dihalnih okužb, okoli petina hospitaliziranih ima covid

V Murcii na jugovzhodu so maske obvezne, v Galiciji na severozahodu pa je njihova uporaba priporočena.

Španija je ena od zadnjih evropskih držav, ki so opustile zahtevo za nošenje mask po pandemiji covida. Ljudje so jih morali v javnem prevozu nositi do februarja, v zdravstvenih ustanovah pa do julija lani.

Glede na zadnje epidemiološko poročilo Univerzitetnega zdravstvenega inštituta Karla tretjega so gripa, covid in respiratorni sincicijski virus (RSV) razširjeni, pri čemer je najbolj razširjena gripa. Dojenčki in starejši so v največji nevarnosti, da bodo potrebovali hospitalizacijo.

V zadnjem tednu decembra je bilo po državi 953 primerov akutnih bolezni dihal na 100.000 prebivalcev v centrih primarnega zdravstva. Teden prej jih je bilo 922 na 100.000 ljudi.

Špansko združenje zdravnikov je pozvalo k obveznemu nošenju mask po zdravstvenih ustanovah po državi. Minister za zdravje naj bi prihodnji teden predlagal obvezno nošenje mask po vsej državi.