Severna Koreja je represivna država, trdijo tisti, ki jim je uspelo pobegniti iz nje. Foto: Reuters/EPA
Severna Koreja je represivna država, trdijo tisti, ki jim je uspelo pobegniti iz nje. Foto: Reuters/EPA

Poslanec iz vrst vladajoče konservativne Velike nacionalne stranke se pri svojih trditvah, da morajo zaporniki v teh taboriščih trdo delati do deset ur v zameno za pičle količine hrane (do okoli 200 gramov), sklicuje na vladno poročilo, predstavljeno parlamentu. Zaporniki, med katerimi so tudi tisti, ki so neuspešno skušali zbežati iz izolirane države in povsem navadni ljudje, ki so bili kaznovani zaradi nespoštljivih pripomb na račun severnokorejskega voditelja Kim Džong Ila, naj ne bi imeli dostopa do zdravstvenih storitev.

Zaradi pritiska zaprli štiri taborišča
"Severna Koreja izvaja različne zločine proti človečnosti, med njimi javne usmrtitve, mučenja in posilstva nad tistimi, ki skušajo pobegniti," pravi poslanec. V izjavi za južnokorejski narodni kongres je Jun dejal, da je imela Severna Koreja do poznih 90. let prejšnjega stoletja deset delovnih taborišč z okoli 200.000 zaporniki, a je zaradi mednarodnih pritiskov štiri zaprla.

Opazovalci menijo, da Južna Koreja v zadnjih letih pogosto ni želela izpostavljati dokazov o zlorabah človekovih pravic v svoji severni sosedi zaradi strahu pred morebitnim poslabšanjem odnosov med državama. Ko je oblast lani prevzel konservativni predsednik Lee Mjung Bak je napovedal, da bo odslej bolj odprto kritiziral avtoritarni režim v Pjongjangu.

"Spoštovanje" pravic omenjeno v ustavi
Severna Koreja zanika kakršna koli taborišča ali druge zlorabe človekovih pravic. V začetku leta je popravila svojo ustavo, tako da omenja "spoštovanje" človekovih pravic. Skupine za človekove pravice in severnokorejski begunci pa omenjajo očitne, splošne in nenehne kršitve temeljnih pravic v komunistični državi.