Azerbajdžan pogreša več kot 100 svojih vojakov. Foto: Reuters
Azerbajdžan pogreša več kot 100 svojih vojakov. Foto: Reuters

Azerbajdžan med spopadi ni poročal o žrtvah na svoji strani, danes pa so razkrili številke. Ob mrtvih pogrešajo tudi več kot 100 vojakov, zaradi poškodb pa se še vedno zdravi 1245 ljudi, so sporočili z obrambnega ministrstva.

Baku se predstavlja kot zmagovalec 44-dnevnih spopadov in namerava 10. decembra proslaviti zmago z vojaško parado. V glavnem mestu Azerbajdžana takrat pričakujejo tudi turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Turčija je namreč trdna zaveznica Azerbajdžana.

Iz urada predsednika Ilhama Alijeva so sporočili, da so z vojaškimi spopadi Gorski Karabah po "skoraj 30-letni armenski okupaciji osvobodili sovražne invazije". Alijev je razglasil 8. november za dan zmage, ki ga bodo slavili vsako leto. To je dan, ko je Azerbajdžanu uspelo prevzeti nadzor nad pomembnim mestom Šuša, potem je sledila praktična vdaja Armenije in podpis dogovora, ki so ga uskladili s pomočjo Rusije.

V armenskem glavnem mestu Erevan od takrat prihaja do protestov in pozivov k odstopu vlade. Premierju Nikoli Pašinjanu namreč očitajo odgovornost za poraz.

BBC medtem poroča, da je Armenija prejšnji mesec razkrila, da je v spopadih umrlo 2425 njenih vojakov.

V zadnjem spopadu je bilo ubitih tudi najmanj 143 civilistov na obeh straneh, več deset tisoč jih je bilo razseljenih.