Protestniki na Terazijah v središču Beograda. Foto: Reuters
Protestniki na Terazijah v središču Beograda. Foto: Reuters

Volitve so sicer potekale 17. decembra in približno 15.000 volivcev, ki imajo danes možnost voliti še enkrat, izidov ne more spremeniti – z absolutno večino je na državni ravni zmagala vladajoča Srbska napredna stranka (SNS). Tesneje je v skupščini glavnega mesta Beograd.

Srbska državna volilna komisija se je za ponovitev volitev na 35 od približno 8000 volišč odločila, ker izida glasovanja niso mogli ugotoviti ali pa je bilo razveljavljeno.

Sorodna novica Študenti za 24 ur zaprli Beograd. Anžin: Ure in ure stanja na cesti.

Opozicija, ki glasovanje bojkotira, je prepričana o goljufijah, zato nadaljujejo proteste. Člani opozicije in protestniki, ki se vsak večer zbirajo pred sedežem republiške volilne komisije, so se v petek zvečer pridružili študentom, ki so zaprli del Ulice kneza Miloša, ene najprometnejših v mestu. Postavili so šotore in pripravili program. Zahtevajo odprtje in prečiščenje po njihovem mnenju spornih volilnih imenikov in ponovitev volitev.

"Nezadovoljni smo, pa ne zaradi izidov, ampak ker izidi ne kažejo volje državljanov in volivcev," je povedala ena izmed protestnic.

"Želim ostati v tej državi. Želim si pravičnih volitev. Nočem, da aretirajo prijatelje, in nočem gledati, kako država propada. Edina institucija, ki je mladim zdaj pripravljena prisluhniti, je ulica," je dodala druga.

Opoldne so se skupine protestnikov združile na velikem shodu pobude Proglas. Njihov poziv pred volitvami je podpisalo 190.000 ljudi, zdaj zahtevajo nove parlamentarne in lokalne volitve v roku šestih mesecev po procesu temeljite prenove volilnih pogojev.

Po nekaterih ocenah se je zbralo okoli 15.000 ljudi in zahtevalo ponovitev parlamentarnih in lokalnih volitev, pred tem pa vzpostavitev pravičnih volilnih pogojev in prečiščenje volilnih seznamov.

Protestniki so se nato mimo predsedništva in republiške volilne komisije sprehodili do ustavnega sodišča, ki bi lahko igralo ključno vlogo.

Igralka Svetlana Bojković je poudarila, da se ne strinjajo s prikrajanjem volilne volje. "Ne bomo privolili v poskuse, da naredijo demokracijo in vladavino prava nesmiselni, in ne pristajamo na rojstvo gole avtokracije v Srbiji."

Prizor z današnjega protesta. Foto: Reuters
Prizor z današnjega protesta. Foto: Reuters

Zbrane je ob bučnem ploskanju množice med drugimi nagovorila opozicijska poslanka Marinika Tepić, ki namerava po tem prekiniti gladovno stavko, kljub opozorilom zdravnikov, da je že zdaj ogroženo njeno življenje. Ves čas poziva k neodvisni mednarodni preiskavi, saj so po njenih besedah pristojne srbske institucije v rokah predsednika države Aleksandra Vučića.

Tepić je le s težavo in vidno oslabljena ob pomoči kolegov prišla na oder pred Terazijskim vodnjakom. S solzami v očeh se je udeležencem protesta opravičila, ker jim ne more, pa tudi nima povedati česa več. "Povedala sem že, da morajo biti volitve razveljavljene," je dejala in ob pomoči kolegov odšla z odra. Po poročanju srbskega portala televizije N1 je nato, kot je napovedala, takoj sedla v avtomobil in se odpeljala v bolnišnico, kot so ji že v petek svetovali zdravniki.

Vučić medtem ne popušča. Trdi, da so kritična poročila opazovalcev izmišljena ali dogovorjena in da poskuša opozicija ukrasti voljo naroda. Januarja se bo sešel nov parlament in nato oblikovala vlada. Manj jasno pa je, kakšen bo razplet v Beogradu.

Po govorih so se udeleženci protesta nato odpravili proti ustavnemu sodišču. Na poti do njega so šli tudi mimo predsedstva in sedeža državne volilne komisije, ki so jim kazali "rdeče kartone".

Poročila o nepravilnostih

Na predčasnih parlamentarnih in lokalnih volitvah, ki so 17. decembra potekale tudi v Beogradu, ter pokrajinskih volitvah v Vojvodini je slavila vladajoča stranka SNS.

Domači in tuji opazovalci so poročali o številnih nepravilnostih, med drugim o skupinskem glasovanju in kršitvah tajnosti glasovanja. Opozicija zato zahteva ponovitev volitev.

Kot spominja srbski dnevnik Danas, je bil Terazijski vodnjak, sicer eden najbolj znanih simbolov srbskega glavnega mesta, kraj protestov proti oblastem še od razpada nekdanje Jugoslavije v 90. letih prejšnjega stoletja. Tu so se 10. marca 1991 začeli večdnevni protesti proti takratnemu srbskemu predsedniku Slobodanu Miloševiću, potem ko so oblasti dan pred tem v nasilnem zatrtju opozicijskega protesta v središču Beograda nad protestnike poslale tudi tanke. Številni protesti opozicije so tu potekali že tudi proti sedanjemu predsedniku Vučiću.

Opozicijska poslanka Marinika Tepić med gladovno stavko. Foto: Reuters
Opozicijska poslanka Marinika Tepić med gladovno stavko. Foto: Reuters
V Srbiji ponekod ponavljajo parlamentarne in lokalne volitve