Usoda Srbije je v rokah predsednika srbskih socialistov. Foto: EPA
Usoda Srbije je v rokah predsednika srbskih socialistov. Foto: EPA
Boris Tadić
Pred srbskim predsednikom je težka naloga. Foto: EPA
Grafit Tadić - judež
Politični nasprotniki Tadića obtožujejo, da je s podpisom sporazuma o približevanju EU-ju izdal Srbe. Foto: Reuters

Predstavnik Koštuničeve Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović je sporočil, da se je vodja stranke s kolegom Tomislavom Nikolićem iz SRS-a dogovoril, da bodo skupaj oblikovali vlado, v katero želijo povabiti tudi Socialistično stranko Srbije (SPS) Ivice Dačića. Z njim naj bi se začeli pogovarjati v sredo. DSS-u in SRS-u pa naj bi se danes uspelo uskladiti glede načelnih in programskih ciljev nove nacionalne vlade.

Člani SRS-a in DSS-a kljub zmagi koalicije Za evropsko Srbijo Borisa Tadića na volitvah skušajo sestaviti vlado, saj so prepričani, da jim bo uspelo zbrati podporo 126 poslancev v novem 250-članskem parlamentu.

DS na pogovorih z LDP-jem
Pogovore o sestavi vlade so sicer začeli tudi v Tadićevi zmagovalni koaliciji. Pogovarjali so se z Liberalnodemokratsko stranko (LDP) Čedomirja Jovanovića. Sicer naj bi bil za Tadićevo koalicijo sprejemljiv SPS, ki bi lahko skupaj s predstavniki manjšin v parlamentu zagotovil dovolj veliko podporo za oblikovanje vlade. Vendar pa je že pred volitvami SPS napovedoval, da z LDP-jem ne bo šel v vlado.

Tako si SPS, ki ga je nekoč vodil že pokojni Slobodan Milošević, želi obe opciji, ki se razglašata za zmagovalki volitev. Mlađan Dinkić, vodja stranke G17 plus, ki je članica koalicije Za evropsko Srbijo, pričakuje, da bo Srbija v mesecu dni dobila novo proevropsko in stabilno vlado, ki bo državo v štirih letih popeljala v Evropsko unijo. Dodal je, da bi lahko SPS v novi vladi, če se bo zanjo odločil, dobil tri ministrske stolčke.

RIK objavil nove izide
Po zadnjih izidih, ki jih je objavila srbska Republiška volilna komisija (RIK), naj bi koalicija Za evropsko Srbijo imela v novem parlamentu 102 poslanca, SRS bi imel 78 poslancev, koalicija DSS-NS 30, SPS s svojo koalicijo 20, LDP pa 13. Štiri poslance naj bi imela koalicija madžarske manjšine, dva poslanca koalicija bošnjaške in enega koalicija albanske manjšine.

To pomeni, da mora Tadićeva koalicija vlado oblikovati z enim od svojih političnih nasprotnikov. Najbolj verjeten je tu SPS, ki pa se lahko odloči tudi za koalicijo z radikalci in DSS-om, ki bi imela lahko še več glasov, a bi po mnenju analitikov oddaljila Srbijo od evropske prihodnosti.

Sicer pa je RIK sporočil, da večjih nepravilnosti med volitvami ni bilo, bodo pa na zahtevo SRS-a volitve ponovili na enem izmed volišč, na katerem lahko voli 813 upravičencev. Kdaj, še ni znano.


M. R.