Nemčija je v zadnjih letih v sodelovanju z drugimi državami prijela več nacističnih zločincev. Foto: EPA
Nemčija je v zadnjih letih v sodelovanju z drugimi državami prijela več nacističnih zločincev. Foto: EPA

Sodišče v Pensilvaniji je v sredo zavrnilo plačilo varščine, tako da upokojeni strojnik ostaja v priporu. Ameriške oblasti so ga v torek aretirale na njegovem domu v Filadelfiji, potem ko je Nemčija na podlagi novih dokazov glede njegove vpletenosti v vojne zločine izdala nalog za njegovo aretacijo. Breyer je najstarejši človek doslej, proti kateremu so ameriške oblasti vložile obtožnico zaradi vpletenosti v nacistične zločine.

Po besedah njegovega odvetnika Dennisa Boyla je Breyer sicer v preslabem zdravstvenem stanju, da bi za rešetkami čakal zaslišanje o izročitvi Nemčiji, a je sodišče zavrnilo njegovo prošnjo, tako da ostaja v priporu. Zaslišanje glede njegove izročitve bo 21. avgusta.

Nemške oblasti so leta 2012 proti njemu začele preiskavo zaradi suma, da je leta 1944 kot paznik v Auschwitzu sodeloval pri poboju na tisoče Judov. Po poročanju ameriških medijev, ki navajajo sodne dokumente, ga obtožnica v 158 točkah bremeni pomoči in sokrivde pri nacističnih grozodejstvih.

Breyer vztraja, da je bil le član topniške enote in da je po nekaj tednih služenja v bližini taborišča Auschwitz dezertiral iz enot SS. "Zanika kakršno koli vpletenost v vojne zločine. Nikoli ni bil nacist," je zatrdil Boyle. Kot je dodal, je po koncu vojne nekaj časa preživel v ruskem taborišču za vojne ujetnike, leta 1952 pa je potem emigriral v ZDA.

Več kot 60 let so nemška sodišča preganjala nacistične vojne zločince le, če so dokazi kazali na to, da so osebno zagrešili zločine. Leta 2011 pa je sodišče v Münchnu nekdanjega paznika v nacističnem taborišču Sobibor Johna Demjanjuka obsodilo na pet let zapora zaradi sodelovanja pri umoru skoraj 30.000 ljudi in tako odločilo, da se lahko sodi vsem nekdanjim paznikom v taboriščih.