V Italiji sta še vedno v veljavi zakona iz 20. let prejšnjega stoletja, ki zapovedujeta križe na stenah v šolah. Foto: EPA
V Italiji sta še vedno v veljavi zakona iz 20. let prejšnjega stoletja, ki zapovedujeta križe na stenah v šolah. Foto: EPA

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je v torek odločilo, da križi v italijanskih javnih šolah kršijo pravico do laičnega vprašanja. Čeprav sodišče Italiji ni naložilo, da mora odstraniti križe iz javnih učilnic, pa je njegova razsodba vseeno razburila katoliško državo.

Italijanski premier je v nastopu na televiziji, da je odločitev evropskega sodišča ni sprejemljiva za Italijane in to pojasnil z besedami: "Italija ima toliko cerkva, da lahko hodiš samo 200 metrov naprej, nazaj, na desno ali levo, in našel boš simbol krščanstva".

V svoji odločitvi je sodišče zapisalo, da izobešanje križev v javnih šolah krši pravice staršev, da svoje otroke izobražujejo, kot se njim zdi primerno oziroma v skladu s svojimi prepričanji, in da je v nasprotju s pravico otrok do svobode veroizpovedi.

"To je ena od tistih odločitev, ob kateri pogosto dvomimo v razum Evrope," je dejal Berlusconi in potrdil, da se bodo pritožili na odločitev sodišča, tako ko preučijo njegovo razsodbo.

Še večje razburjenje je odločitev povzročila v Vatikanu, ki je izrazil šok in razočaranje. "Evropa nam v tretjem tisočletju pušča samo buče na noč čarovnic, po drugi strani pa nam odteguje naše najbolj ljubljene simbole," je dejal kardinal Tarcisio Bertone.

Politika se ne strinja s sodiščem
Sicer razklane italijanske politike je razsodba evropskega sodišča poenotila v njeni obsodbi in pozdravilo jo je samo nekaj skrajnih levičarskih in ateističnih skupin.

Župani iz skoraj vse Italije so zatrdili, da bodo ignorirali razsodbo, medtem ko se je poslanka Evropskega parlamenta iz stranke Severna liga Mara Bizzotto vprašala, zakaj se je sodišče spravilo na križe in se ni zavzelo za prepoved muslimanskih simbolov kot so naglavne rute in burke.

Vodja opozicijske demokratske stranke Pierluigi Bersani meni, da bi moral pri takih stvareh obveljati zdrav razum in ne bi smel postati žrtev zakonov. "Starodavna tradicija kot je križ ne more biti žaljiva do nikogar," je dejal vodja naslednice komunistične partije Italije.