Povprečni prebivalec Hrvaške porabi letno za stave 170 evrov, povprečna hrvaška družina, ki šteje 2,8 člana, pa celo 487 evrov. Foto: EPA
Povprečni prebivalec Hrvaške porabi letno za stave 170 evrov, povprečna hrvaška družina, ki šteje 2,8 člana, pa celo 487 evrov. Foto: EPA

Po podatkih finančnega ministrstva se gospodarska kriza na Hrvaškem odraža tudi v tem, da vse več prebivalcev obiskuje stavnice. V državi, kjer petina prebivalstva živi pod pragom revščine, številni očitno menijo, da jim srečo lahko prinesejo edino le še igre na srečo. Vsak prebivalec namreč letno za stave porabi nekaj več kot 170 evrov.

Stavnice obišče 400 tisoč ljudi
Celotni prihodki registriranih stavnic so lani znašali 302 milijona evrov, kar je 30 odstotkov več kot leto prej, ko so Hrvati za stave zapravili 250 milijonov evrov. Na hrvaškem finančnem ministrstvu ocenjujejo, da stavnice vsak dan obišče 400 tisoč ljudi, torej 10 odstotkov prebivalstva, med njimi pa je vsaj četrtina zasvojenih s stavami.

Povprečni prebivalec Hrvaške porabi letno za stave 170 evrov, povprečna hrvaška družina, ki šteje 2,8 člana, pa celo 487 evrov. Statistični podatki pri tem niso upoštevali izdatkov prebivalcev za druge igre na srečo, kot je na primer loto.

Dobiček poletel v nebo
Dobiček hrvaških stavnic je lani poletel v nebo, znašal je 45,2 milijona evrov, kar je sedemkrat več kot leta 2012. Ena vodilnih stavnic na Hrvaškem Super Sport je lani na primer poslovala uspešneje kot tamkajšnja največja trgovska veriga, Agrokorjev Konzum. Dobiček Super Sporta je znašal 30,7 milijona, Konzumov pa 22,4 milijona evrov. V državi, kjer petina prebivalstva živi pod pragom revščine, številni očitno menijo, da jim srečo lahko prinesejo edino le še igre na srečo.