Andrej Lugovoj je zavrnil vse obtožbe za umor Litvinenka. Foto: Reuters
Andrej Lugovoj je zavrnil vse obtožbe za umor Litvinenka. Foto: Reuters
Litvinenkov dom v Londonu
Preiskave Litvinenkove smrti se je britanska policija lotila zelo temeljito. Foto: EPA

Britansko državno tožilstvo je prejšnji teden za smrt ruskega vohuna Aleksandra Litvinenka obtožilo nekdanjega tajnega agenta Andreja Lugovoja, ki naj bi mu za umor s smrtonosnim polonijem 210 sodili pred britanskim sodiščem. Britanski veleposlanik v Moskvi Anthony Brenton je potrdil, da je zahtevo po izročitvi vložil na rusko zunanje ministrstvo, prejem zahteve pa so potrdili tudi na ruskem ministrstvu.

Eden najbolj skrivnostnih zločinov zadnjih let je že oslabil odnose med Moskvo in Londonom, ki ju povezuje trgovina, vredna več milijard dolarjev. V obsodbi je namreč zapisano, da morajo ruske oblasti Lugovoja izročiti britanskim oblastem in z njimi sodelovati, ruska ustava pa izročitve državljanov ne dovoljuje, tako da so ruske oblasti že zavrnile možnost izročitve obtoženca.

Litvinenko zaradi kritik ruske politike ob življenje
Nekdanji ruski vohun Aleksander Litvinenko, ki je bil velik nasprotnik in kritik politike ruskega predsednika Vladimirja Putina, je lani v Londonu umrl zaradi zastrupitve z radioaktivnim polonijem 210. Na smrtni postelji je za umor obtožil Kremelj in predsednika Putina, britanske oblasti pa so za njegovo smrt obtožile Lugovoja, ki je bil eden zadnjih, ki se je srečal z Litvinenkom.

Lugovoj je svojo vpletenost v umor že večkrat zanikal, umor pa je zanikal tudi uradni Kremelj. Ta trdi, da so Putinovi nasprotniki, ki so želeli oslabiti ugled Moskve, smrt Litvinenka zgolj izrabili.