S posredovanimi satelitskimi posnetki želi Velika Britanija sprožiti preiskavo prodaje, ki krši mednarodne sankcije, poroča časopis Guardian.

Severna Koreja je bila obtožena, da Rusiji za njeno vojno v Ukrajini dobavlja balistične rakete in na tisoče topniških izstrelkov.

Guardian poroča, da neobjavljeno poročilo britanske obrambne obveščevalne agencije vsebuje posnetke iz obdobja od septembra do decembra, na katerih je videti tri ruske ladje, ki so natovarjale zabojnike v severnokorejskem pristanišču Nadžin in jih peljale do pristanišč na vzhodu Rusije. Čeprav vsebine zabojnikov ni mogla preveriti, se sklicuje na objavo ZDA, da so bile v Ukrajini uporabljene balistične rakete severnokorejskega izvora.

Poročilo je bilo skupaj z dokazi ZDA in drugih držav posredovano skupini strokovnjakov ZN-a za severnokorejsko oboroževanje, ki bodo predvidoma prihodnji mesec objavili sklepno poročilo o severnokorejski dobavi orožja Rusiji.

Vse tri ladje, ki so navedene v poročilu, Maia, Angara in Maria, so od leta 2022 pod ameriškimi sankcijami zaradi povezave z ladijskim prevoznikom ruskega obrambnega ministrstva Oboronlogistika OOO, ki je bilo "povezano z nezakonito rusko zasedbo in okupacijo Krima od leta 2014 ter z zasebnimi ruskimi pomorskimi podjetji, ki za rusko vlado prevažajo orožje in drugo vojaško opremo".

Dve od treh ladij sta imenovani tudi v poročilu britanskega obrambnega inštituta Royal United Services, ki navaja povečan promet med Severno Korejo in Rusijo. "Rusija po vsej verjetnosti v velikih količinah nabavlja severnokorejsko strelivo," izpostavlja poročilo.

Tretjo ladjo je prepoznal neodvisni novinarski portal NK News kot "del skupine trgovskih ladij, ki so opravile več pošiljk vojaške opreme in streliva v Rusijo."

"Med rusijo in Severno Korejo smo priča sodelovanja na vojaškem področju, kakršnega še ni bilo," je povedal višji direktor za nadzor orožja v Beli hiši Pranay Vaddi. "Menim, da se vloga Severne Koreje kot grožnje v regiji s tem sodelovanjem korenito spreminja."

Na vojaško sodelovanje med državama se je ostro odzvalo osem držav članic Varnostnega sveta Združenih narodov, med njimi tudi Slovenija, saj prodaja krši več resolucij Varnostnega sveta o prepovedi vojaškega sodelovanja s Severno Korejo. Obsodili so napade ob koncu leta na cilje v Ukrajini. "Ti grozljivi napadi so bili delno izvedeni z balističnimi raketami, kupljenimi v Demokratični ljudski republiki Koreji," navajajo v skupni izjavi.

Guardian je poročal, da so tožilci iz Harkova dele rakete Iskander, ki naj bi bila izdelana v Severni Koreji, poslali na analizo v Kijev.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un in ruski predsednik Vladimir Putin sta začela krepiti sodelovanje po Kimovem septembrskem obisku na vzhodu Rusije. Putin je v Kremlju na petdnevnem obisku gostil tudi severnokorejsko zunanjo ministrico Choe Son Hui. Kot poroča Kremelj, sta razpravljala o "nadaljnjem sodelovanju držav na vseh področjih, tudi občutljivih". Severna Koreja naj bi od Rusije tudi prejemala pomoč za svoj vesoljski program.