Ameriška varnostna operacija še ni prinesla otipljivejših rezultatov. Foto: Reuters
Ameriška varnostna operacija še ni prinesla otipljivejših rezultatov. Foto: Reuters
Ameriški vojak v Iraku
Ameriški vojaki se trudijo na vse pretege, vendar jim še vedno ni uspelo osvojiti src in duš Iračanov. Foto: Reuters

V samomorilskem napadu s tovornjakom bombo, v katerem naj bi bilo kar 2 toni eksploziva, med jutranjo gnečo v mestu Amirli je bila popolnoma razdejana tržnica in okoliške zgradbe. Ubitih je bilo 105 in ranjenih 240 ljudi. Gre za najhujši napad v Iraku po 18. aprilu, ko je v eksplozijah v Bagdadu umrlo 190 ljudi. Od petka zvečer je bilo v napadih po državi skupaj ubitih že najmanj 137 ljudi.

Kirkuk jabolko spora
Poznavalci menijo, da je napad v Amirliju povezan s političnimi razmerami na tem območju, saj se konec leta obeta referendum o usodi statusa bližnjega mesta Kirkuk. Tretje največje iraško mesto sicer ne leži v iraškem Kurdistanu, vendar ga ima vseeno večina Kurdov za svojo prestolnico. Usoda Kirkuka je pomembna tudi zaradi velikih zalog nafte na tem območju, mesto pa je tudi središče tamkajšnje industrije s črnim zlatom. Nekdanji iraški diktator Sadam Husein je v 80. letih skušal mesto arabizirati, zato so mnogi Kurdi zbežali, a so se po ameriškem napadu leta 2003 začeli znova vračati.

Žrtve so bile tudi na strani koalicijskih sil. Britanci so izgubili enega vojaka, Američani pa v zadnjih dneh devet. Obdobje od aprila do junija je bilo za ameriške sile najbolj tragično trimesečje od invazije marca leta 2003. Po napotitvi dodatnih brigad, ki naj bi prinesle mir v prestolnico in v najbolj nemirne pokrajine, je v Iraku trenutno 157.000 ameriških vojakov.

G. V.