Foto:
Foto:
Juščenko kljub grožnjam še ni izgubil volje.
Shod ruskih komunistov pred zunanjim ministrstvom v Moskvi

Juščenka naj bi zastrupili že med jesensko predvolilno kampanjo, ko je skrivnostno zbolel, posledice pa so še vidne na njegovem obrazu. V pogovoru za britanski BBC je dejal, da se zaveda, v kakšni državi živi, in česa so zmožne oblasti.

Spremembe na obrazu naj bi dobil nekaj tednov pred volitvami, ko je na večerji z visokimi predstavniki ukrajinskih tajnih služb (SBU) nenadoma izgubil zavest.

Juščenko je v pogovoru še dodal, da je močno osovražena tudi njegova žena, ki ima poleg ukrajinskega še ameriško državljanstvo. Številni jo obtožujejo, da je agentka ameriške obveščevalne agencije Cia, zato skupaj s tremi otroki biva na skrivni lokaciji zunaj Kijeva.

Ovse zadovoljen
Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) pozdravlja ponovitev volitev v Ukrajini in bo tja poslala čim več opazovalcev. Predsedujoči Ovseju, bolgarski zunanji minister Solomon Pasi, bo vseh 55 članic organizacije zaprosil za večje število opazovalcev. Pasi je še dejal, da pričakuje pošteno predvolilno kampanjo in nepristransko poročanje medijev, ki so v lasti države.

Moskva za in proti Juščenku
V Moskvi sta potekala dva shoda, na katerih so protestniki izražali svoje stališče do krize v sosednji Ukrajini. Shod, ki so ga organizirali ruski liberalci, je bil v podporo vodji ukrajinske opozicije Juščenku. Drugi shod pa so sklicali komunisti. Ti so obsodili prozahodnega Juščenka, saj menijo, da bo njegova zmaga na ponovljenem drugem krogu predsedniških volitev pomenila razbitje Ukrajine.

Oba shoda sta potekala pred poslopjem ruskega zunanjega ministrstva v središču Moskve. Najprej so se zbrali liberalci. Uro za tem, ko so liberalci odšli, pa so se pred ministrstvom zbrali še komunisti, ki so Kremelj pozivali, naj ne dopusti širitve zahoda v Ukrajino.