Foto: Reuters/Johanna Geron
Foto: Reuters/Johanna Geron

"Vrh je bil priložnost za ponovno potrditev tega, da je usoda Zahodnega Balkana v Evropski uniji," je po skupnem zasedanju voditeljev članic Evropske unije (EU) in šestih držav Zahodnega Balkana, ki so sprejeli tudi skupno izjavo, povedal predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Poudaril je, da si želijo okrepiti sodelovanje na vseh področjih. Pri tem je poudaril koncept postopne integracije, ki bi državam Zahodnega Balkana prinesel nekatere koristi članstva, še preden bi se uradno pridružile Uniji.

Postopnemu vključevanju je namenjen šest milijard evrov vreden načrt za rast Zahodnega Balkana, ki ga je na začetku novembra predstavila Evropska komisija.

Kot je povedala predsednica komisije Ursula von der Leyen, načrt sestavljajo štirje stebri. Prvi je odprtje evropskega notranjega trga za Zahodni Balkan na sedmih področjih, kot so carinska politika, transport in mobilno gostovanje.

Drugi steber predvideva vzpostavitev skupnega regionalnega trga, kar bi lahko za deset odstotkov okrepilo bruto domači proizvod regije, je dejala. V okviru tretjega stebra bodo morale države v regiji sprejeti ustrezne reforme, ki bodo zagotovile enake konkurenčne pogoje. Četrti steber pa predstavljajo naložbe, je pojasnila Ursula von der Leyen.

"To je širša slika, vendar pa prihaja tudi do številnih majhnih korakov naprej," je povedala. Pri tem je omenila skupni načrt za posodobitev mejnih prehodov, kar bo pripomoglo k bolj tekočemu transportu.

Vrh EU-ja in Zahodnega Balkana je bil uvod v zasedanje Evropskega sveta, na katerem bodo voditelji sedemindvajseterice razpravljali o širitvi Unije na Zahodni Balkan in na vzhod, pa tudi o reviziji večletnega proračuna Unije.