Karadžić naj bi v ponedeljek na haaškem sodišču začel predstavljati svojo obrambo. Foto: EPA
Karadžić naj bi v ponedeljek na haaškem sodišču začel predstavljati svojo obrambo. Foto: EPA

Nekdanji politični vodja bosanskih Srbov je v pisnem intervjuju za katarsko televizijo Al Džazira obžaloval, da se je zgodila vojna, ki si je po njegovih besedah "niso želeli" in "ni bila potrebna". O sebi Karadžić meni, da je imel "nesrečno vlogo v nesrečni vojni v nesrečni deželi".

Po njegovih besedah bi se lahko vojni izognili, če bi imeli bosanski Muslimani v začetku 90. let prejšnjega stoletja drugačno vodstvo. "Naši spopadi so vedno tragični za vse prebivalce v Bosni in od njih ima koristi samo tretja stran," je dejal najbolj znani haaški pripornik. Pojasnil je še: "Ljudje v Bosni so si vedno želeli miru in pri nas je navada, da se na koncu stavka reče: 'Mirna Bosna'." To pove vse o tem, kako redko je Bosna mirna.

Karadžić je spregovoril tudi o 13 letih na begu pred roko haaške pravice. Na vprašanje, ali se je vsak dan spraševal o tem, ali bo aretiran, je odgovoril, da življenje v strahu pomeni stalno umiranje, vendar je on živel in ne umrl.

Glede krinke tradicionalnega zdravilca doktorja Dragana Dabića, ki jo je nazadnje uporabljal med begom, je Karadžić dejal, da Dabić ni delal ničesar, česar ne bi delal tudi Karadžić. "Medtem ko je bil Radovan Karadžić zdravnik po izobrazbi, se je Dabić ukvarjal s tradicionalno medicino, ki je prisotna že tisoče let," je dejal nekdanji politični vodja bosanskih Srbov, ki ga obtožujejo genocida nad Muslimani v BiH-u.

"Nočem biti rastlina"
Pogovor je nanesel tudi na domnevni dogovor med Karadžićem in nekdanjim posebnim ameriškim odposlancem za Balkan Richardom Holbrookom. Karadžić je znova zatrdil, da mu je Holbrooke v zameno za umik iz političnega življenja ponudil imuniteto pred haaškim sodiščem. "Izpolnil sem vse svoje obljube, še vedno pa čakam, da Holbrooke izpolni svoje," je dejal.

Za bojkot sojenja pred haaškim sodiščem, ki se je začelo lani oktobra, se je odločil, ker mu niso namenili dovolj časa za pripravo obrambe. Pripravljen je biti na sojenju, a le če lahko na njem sodeluje. "Ne želim biti kot rastlina na dežju in snegu ter brez priložnosti za aktivno sodelovanje," je dejal.