Vojska, ki patruljira po ulicah glavnega mesta, nadzira tudi stavbo državnega radia. Foto: EPA
Vojska, ki patruljira po ulicah glavnega mesta, nadzira tudi stavbo državnega radia. Foto: EPA
Vojaški puč v Mavretaniji

Do zaostritve politične krize v tej državi na severozahodu Afrike je prišlo v ponedeljek, ko je 48 poslancev izstopilo iz vladajoče koalicije, pred dvema tednoma pa je bila vladi izglasovana nezaupnica. Potem ko je v sredo zjutraj predsednik Sidi Ould Cheikh Abdallahi zamenjal nekaj vojaških generalov, med njimi tudi generala Oulda Abdelaziza, vodjo predsedniške straže, je ta s skupino vojakov izvedel udar.

Uporniki so po zavzetju predsedniške palače sporočili, da predsednik ni več na položaju in da je novi vodja državnega sveta postal general Abdelaziz.

Dolgoletna politična nestabilnost
Abdallahi je postal prvi demokratično izvoljeni predsednik Mavretanije po prehodnem obdobju, ki ga je nadzoroval vojaški svet, ki je pred tem avgusta leta 2005 strmoglavil prejšnjega predsednika. Od leta 1960, ko se je država osamosvojila od Francije, so doživeli že več državnih udarov.

Mavretanija, puščavska država in ena najrevnejših držav sveta, v kateri živi okoli tri milijone ljudi, skuša svoje pešajoče gospodarstvo v zadnjem času spodbuditi s črpanjem nafte, med naravnimi bogastvi pa imajo tudi zaloge bakra, železa in zlata.

A. P.

Vojaški puč v Mavretaniji