Južna Koreja je bila po tragediji zavita v žalost. Foto: EPA
Južna Koreja je bila po tragediji zavita v žalost. Foto: EPA

Truplo 73-letnega Ju Bjung Euna so junija našli v odročnem Sunčeonu, okoli 415 kilometrov od glavnega mesta Seul. "Nemogoče je bilo ugotoviti vzrok smrti, saj je Jujevo truplo že zelo razpadlo. Testi so izključili, da je pred smrtjo užival mamila, alkohol ali strup," so sporočili iz južnokorejske forenzične službe. So pa testi DNK-ja potrdili, da gre za Juja.

Juja so iskali številni policisti, da bi ga zaslišali v povezavi z aprilskim brodolomom trajekta, v katerem je umrlo več kot 300 ljudi, večina je bila dijakov. Skrival se je v svoji počitniški hiši, njegovo truplo pa so našli v bližnjem sadovnjaku. Ker je bil eden od vidnejših članov verske sekte Anseong, so ga iskali tudi med njenimi pripadniki.

Ju je imel v lasti podjetje Čonghaedžin Marine, ki je lastnik ponesrečenega trajekta. Oblasti so mu očitale, da je odgovoren za nesrečo. Zaslišati so ga hoteli zaradi morebitnih obtožb o poneverbah in malomarnosti. Preiskovalci so po poročanju BBC-ja ugotovili, da je bila ladja nezakonito predelana, da je lahko sprejela več potnikov in tovora.

Tragedija je sprožila jezo med prebivalstvom in očitke na račun oblasti, ki je nato obljubila prevetritev postopkov in odzivanja v kriznih razmerah. Prejšnji mesec se je začelo sojenje proti kapitanu trajekta in posadki.