Wilders je na amsterdamskem letališču Schiphol pokazal letalsko vozovnico do Londona, a dlje, kot do letališke stavbe, ni prišel. Foto: EPA
Wilders je na amsterdamskem letališču Schiphol pokazal letalsko vozovnico do Londona, a dlje, kot do letališke stavbe, ni prišel. Foto: EPA
Film Geerta Wildersa je mnoge Muslimane pognal protestirati na ulice. Foto: EPA

Desničarski Wilders, sicer vodja Stranke za svobodo (PVV), je lani vznemiril islamski svet s kratkim filmom Fitna - ta beseda v Koranu pomeni "prepir", v katerem je muslimane obtožil netenja nasilja in jih prikazal kot grožnjo zahodni družbi, Koran, islamsko sveto knjigo, pa primerjal s knjigo Moj boj Adolfa Hitlerja. Zaradi sovražnega govora in protiislamističnih pripomb bo moral tudi pred sodišče.

Wilders naj bi danes na povabilo Lordske zbornice v Londonu predstavil svoj film, a so ga britanske oblasti zaradi "ogrožanja javne varnosti" zadržale na letališču Heathrow in ga bodo vrnile domovini.

"To je žalosten dan za Britanijo"
Desničarski Nizozemec je to odločitev iz sobe za pridržanje obsodil kot "noro in strahopetno". "Ničesar napačnega ne počnem. Saj nisem mislil protestirati po ulicah Londona. Pred dvema tednoma sem prejel povabilo lorda Pearsona za predvajanje Fitne in takrat je bilo vse v redu. Spoštujmo svobodo govora. Demokracija pomeni izmenjevanje različnih mnenj. Dan, ko Velika Britanija zavrne izvoljenega poslanca, je zelo žalosten. Seveda se bom še vrnil ..."

"Film bi morali videti vsi"
S pridržanjem Wildersa se ne strinja tudi lord Pearson, član neodvisne stranke, ki je kontroverznega Nizozemca povabil v prestolnico. "Film bomo v Lordski zbornici kljub temu prikazali, saj menim, da bi ga morali vsi videti. Film ni žaljiv ali napadalen, razen do nasilnih Muslimanov. Večina mojih muslimanskih prijateljev meni, da je to zelo dober izdelek."

Odločitev britanskega notranjega ministrstva je podprl tudi zunanji minister David Miliband: "Seveda smo zavezani svobodi govora, nihče pa nima pravice netenja ogmnja v nabito polnem gledališču. Zato tudi ne moremo dovoliti svobode do širjenja sovraštva in verskega ter rasnega nasilja."

A. P.