Evropska centralna banka (ECB) naj bi ciprski centralni banki že poslala gotovino v trimestnem milijonskem znesku. Foto: EPA
Evropska centralna banka (ECB) naj bi ciprski centralni banki že poslala gotovino v trimestnem milijonskem znesku. Foto: EPA
Piraeus Bank
Tretja največja grška banka Piraeus Bank bo prevzela vse grške podružnice ciprskih bank Bank of Cyprus, Laiki in Hellenic Bank, za kar bo odštela 524 milijonov evrov v gotovini. Foto: EPA
Protesti pred ciprsko centralno banko
V Evropski komisiji pa danes niso izključili možnosti, da bodo veliki varčevalci z več kot 100.000 evri na bančnem računu v prihodnje morali pomagati pri reševanju bank. Nikakor pa ne bodo prizadeti mali varčevalci, so bili jasni. Foto: EPA
Borza Ciper
Banki Bank of Cyprus je bonitetna hiša Fitch danes znižala dolgoročno in kratkoročno bonitetno oceno z B na "omejena plačilna nesposobnost". Banki Laiki pa je Fitch znižal oceno z B na "plačilna nesposobnost". Foto: EPA

V sporočilu za javnosti so iz banke Bank of Cyprus sporočili, da uprava ni sprejela odstopa direktorja Andreasa Artemisa in še štirih članov uprave. Dala jim je teden dni časa za razmislek, če bodo po tem času vztrajali pri svoji odločitvi, pa bo uprava njihov odstop tudi sprejela.
V ponedeljek zvečer je namreč ciprska vlada po tem, ko je preprečila kolaps bančnega sektorja in posledično bankrota države, določila posebnega upravitelja za banko Bank of Cyprus. Delovanje banke bo namreč korenito prestrukturirano, medtem ko bodo banko Laiki likvidirali, njeni nezavarovani depoziti nad 100.000 evri pa bodo zamrznjeni. V okviru konverzije depozitov v lastniški delež jih bodo uporabili za poravnavo dolgov banke Laiki in dokapitalizacijo banke Bank of Cyprus.

Omejitev dviga denarja
Banke na Cipru so zaprte že od 15. marca, svoja vrata pa bodo odprle v četrtek. Obstaja namreč strah pred prevelikim navalom varčevalcev, ki bodo dvigovali svoje prihranke. Med drugim naj bi vlada določila tedenske omejitve pri dvigovanju denarja z bančnih računov.

Kako povrniti zaupanje?
Vodja ciprske centralne banke Panicos Demetriades je dejal, da bodo za četrtkovo odprtje bank potrebni "nadčloveški napori". Poleg tega pa je pred njimi še težja naloga – znova pridobiti zaupanje ljudi v delovanje bank.
Iz ciprske centralne banke so še sporočili, da želijo s podaljšanjem zaprtja do četrtka zagotoviti "gladko delovanje celotnega bančnega sistema". Evropska centralna banka (ECB) naj bi ciprski centralni banki že poslala gotovino v trimestnem milijonskem znesku. Ciprska centralna banka pa menda denar že deli med posamezne poslovne banke.

Zaprta tudi borza, podjetja v težavah
Tako kot banke bo najmanj do četrtka ostala zaprta tudi ciprska borza, saj naj bi s tem zagotovili "ustrezno delovanje borze in zaščitili vlagatelje".

V vse večjih težavah zaradi zaprtih bank so tudi ciprska podjetja. Ker nimajo dostopa do finančnih virov, je oteženo njihovo poslovanje, nekatera podjetja pa se celo bojijo, da bodo morala zapreti svoja vrata.

Majhna otoška država z manj kot milijonom prebivalcev je močno odvisna od uvoza - od hrane, goriva in zdravil do gospodinjskih aparatov in strojne opreme. Ker so banke zaprte že 11. dan zapored, nekateri trgovci ne morejo naročiti blaga ali pa imajo težave pri carini.

Protesti študentov pred parlamentom
Svoje nestrinjanje z rešilnim načrtom je izrazilo tudi več sto ciprskih študentov, ki so se v protestnem pohodu podali proti predsedniški palači v Nikoziji. Pohod so organizirali prek spletnega družbenega omrežja Facebook.

Spodrsljaj vodje evroskupine
Mednarodni finančni trgi so se v ponedeljek burno odzvali na izjavo vodje evroskupine Jeroena Dijsselbloema, da bi se lahko ciprski model v prihodnje uporabljal tudi za druge države z evrom, ki bodo v težavah. Dijsselbloem je pozneje stopil korak nazaj in poskušal popraviti svojo izjavo. Zagotovil je, da je ciprski primer poseben.

"Ciper je poseben primer, vključuje posebne izzive, ki so zahtevali reševalne ukrepe, za katere smo se dogovorili," je zvečer v kratkem sporočilu zapisal Dijsselbloem. Dodal je, da "programe makroekonomske prilagoditve pripravljajo glede na razmere v posamezni državi, pri čemer se ne uporablja noben model".

Dijsselbloem je storil napako
Do izjav vodje evroskupine je bil danes kritičen tudi član izvršilnega odbora Evropske centralne banke (ECB) Benoit Coeure, ki je dejal, da je Dijsselbloem s svojimi komentarji storil napako. "Ciper ni model za preostanek območja evra, saj so razmere tam dosegle raven, ki ni primerljiva z nobeno drugo državo," je poudaril.

Grške podružnice ciprskih bank naj bi se odprle v sredo
"Poslovanje bo potekalo normalno," so zapisali v banki Piraeus Bank. Zagotovili so, da depoziti v omenjenih podružnicah ne bodo posebej obdavčeni. Tretja največja grška banka, Piraeus Bank, je sicer podpisala sporazum, skladno s katerim bo prevzela vse grške podružnice ciprskih bank Bank of Cyprus, Laiki in Hellenic Bank. Zanje bo odštela 524 milijonov evrov v gotovini.

Predsednik parlamenta naj bi zahteval seznam nakazil v tujino
Predsednik ciprskega parlamenta Ginakis Omiru je po neuradnih informacijah zahteval seznam nakazil v tujino in dvigov gotovine v dneh in tednih pred zaprtjem ciprskih bank.

Šušlja se namreč, da je bilo takšnih transakcij nenavadno veliko, Omiru pa želi preveriti, ali so ljudje, ki so bili blizu krogov odločanja v ciprski centralni banki in predsedniški palači ter so vedeli za načrtovano zaprtje bank, izkoristili informacije in reševali svoj denar.

Ciprske banke zaprte že enajsti dan
Ciprske banke zaprte že enajsti dan