Blair je Izrael prvič obiskal v novi vlogi. Foto: EPA
Blair je Izrael prvič obiskal v novi vlogi. Foto: EPA
Blair na obisk Bližnjega vzhoda

Obisk v Izraelu je začel s srečanjem z izraelsko zunanjo ministrico Cipi Livni, ki je dejala, da Izrael njegovi misiji daje velik pomen, in dodala, da pot k palestinski državi vodi prek palestinskega boja proti terorizmu. Na srečanju z jordanskim zunanjim ministrom Abdelom Ilaho Hatibom se je zavzel za tesno sodelovanje z jordansko vlado pri zagonu bližnjevzhodnega mirovnega procesa.

Blair bo obiskal še Ramalo in Zahodni breg na palestinskih ozemljih. Prepričan je, da mu bo uspelo spet obuditi pogajanja med Palestinci in Izraelci ter sčasoma oblikovati palestinsko državo. Želi spodbuditi reforme, gospodarski razvoj in vzpostaviti potrebne ustanove na palestinskih ozemljih, ki bi prebivalce pripravile, da bi sčasoma lahko vodili svojo državo.

Večina Palestincev dvomi, da bo nekdanjemu britanskemu premierju dejansko uspelo kaj spremeniti ali oblikovati palestinsko državo. Strokovnjaki opozarjajo, da bo moral biti Blair drznejši in dejavnejši in da bo moral za skupno mizo posesti izraelske in palestinske predstavnike ter predstavnike bližnjevzhodne četverice. Z njimi bo moral rešiti vsa sporna vprašanja, od mej med državama, judovske zasedbe palestinskega ozemlja in usode palestinskih beguncev.

Izrael in Fatah za Blaira, Hamas proti
Blair deluje v imenu bližnjevzhodne četverice, ki jo sestavljajo ZDA, EU, ZN in Rusija. Njegovo junijsko imenovanje so pozdravili tako v Izraelu kot palestinski predsednik Mahmud Abas in njegova stranka Fatah, ki ima oblast nad Zahodnim bregom. Vladajoče gibanje Fatah, ki nadzoruje Gazo, pa Blairovo novo funkcijo zavrača in trdi, da Blair ni bil iskren in ni pomagal Palestincem takrat, ko je bil še premier.

Blairov mandat je omejen, saj se ne sme pogajati s Hamasom, ki je na ameriškem seznamu terorističnih skupin, čeprav je na lanskih volitvah med Palestinci dobil večino.

Blair na obisk Bližnjega vzhoda