Obtožena sta na sojenje čakala na prostosti. Foto: EPA
Obtožena sta na sojenje čakala na prostosti. Foto: EPA

V 26. točkah obtožnice jih tožilstvo bremeni vojnih zločinov, storjenih med letoma 1991 in 1994, njihov namen pa naj bi bil pregnati Srbe in Muslimane z območja samooklicane t. i. Herceg Bosne, ki naj bi jo, kot je navedeno v obtožnici, želeli priključiti Hrvaški.

Tožilec Kenneth Scott je uvod začel z besedami nekdanjega hrvaškega predsednika Franja Tudjmana, ki je dejal, da je napočil čas za združitev Hrvatov znotraj kar najširših meja. Kasneje se je vseh šest obtožencev izreklo za nedolžne.

Glavni obtoženec naj bi bil nekdanji premier Herceg Bosne Jadranko Prlić, z njim pa naj bi bili obtoženi tudi Bruno Stojić, Berislav Pušić, Valentin Čorić, Slobodan Praljak in Milivoj Petković. Sodišču so se obtoženi predali pred dvema letoma, začetek sojenja pa so lahko počakali na prostosti.

Nice zapušča sodišče
Predstavnik haaškega sodišča Anton Nikiforov pa je dejal, da sodišče zapušča tožilec Geoffrey Nice, ki je delal le na primeru nekdanjega predsednika ZRJ-ja Slobodana Miloševića. Zanikal je, da bi Nice odhajal zaradi obtožb o spolnem nadlegovanju. Odhaja, ker se mu izteka pogodba.