Foto:
Foto:
Oranžna revolucija je prevesila razmerje moči v državi.

Oba kandidata, sedanji premier in sporni zmagovalec razveljavljenih volitev Viktor Janukovič in vodja opozicije Viktor Juščenko, sta zvečer še zadnjič nagovorila privržence.


Svoje mnenje o ukrajinski krizi lahko izrazite na forumu.

Optimizem Juščenka
Juščenko je dejal, da ena od prednostnih nalog Ukrajine ob njegovi zmagi večje povezovanje z Evropo. O svojo zmago je popolnoma prepričan. "Zmagal bom, saj sem zmagal že v prvih dveh krogih. Tokrat bom zmagal še tretjič," je dejal. Ob tem je obljubil, da bo Rusijo obravnaval kot strateško partnerico, in dodal, da se bo na prvi uradni obisk odpravil v Moskvo.

Nove obtožbe Janukoviča
Janukovič pa je dejal, da so mu ukradli zmago. Juščenka je obtožil, da je sluga tujih skupin, ki želijo prevzeti oblast v Ukrajini. Kakim 5.000 privržencem v Kijevu je dejal, da bo z njegovo izvolitvijo vodenje države ostalo v rokah Ukrajincev.

Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah ima Juščenko okoli 14 odstotnih točk prednosti. Kljub temu je opozoril, da bodo oblasti spet poskušale ponarediti volilne izide.

Nedeljske volitve bo nadziralo okoli 12.000 mednarodnih opazovalcev, kar 7.000 več kot pred mesecem dni. Samo Ovse bo imel na voliščih več kot tisoč opazovalcev, med njimi pa bo tudi pet Slovencev.