Zastraševalec je nekoč obiskoval britansko šolo v mestu Voorschoten. Foto: EPA
Zastraševalec je nekoč obiskoval britansko šolo v mestu Voorschoten. Foto: EPA

Po objavi grožnje je policija zaprla šole in pred vhode namestila oborožene policiste. Za zaprtje šol se je v dogovoru s tožilstvom, krajevnimi oblastmi in vodstvi šol odločila v nedeljo, potem ko se je na spletnem forumu pojavila "resna" grožnja s streljanjem.

V grožnji na ameriški spletni strani 4chan.org je domnevni učenec ene izmed šol zapisal, da bo "jutri streljal na svojega profesorja in na toliko učencev, kot bo mogoče".

"Gre za šolo v nizozemskem mestu, ki se imenuje Leiden, in uporabil bom devetmilimetrski colt defender," se je še glasil zapis.

Župan Leidna Henri Lenferink je pojasnil, da so se za zaprtje šol odločili, ker policija ni uspela takoj odkriti zastraševalca. Policijo so na grožnjo opozorili švicarski kolegi. Ker je šlo za objavo na ameriški spletni strani, so stopili tudi v stik s FBI-jem.

V povezavi z grožnjo je policija pozneje prijela nekdanjega učenca britanske šole, iz katere so sporočili, da so osumljenca oktobra leta 2011 izključili "zaradi incidentov, povezanih z njegovim vedenjem, in torej že več kot leto dni ne obiskuje šole".

Omenjena šola je sicer v bližnjem mestu Voorschoten in je bila danes odprta.