V Italiji fašizem za državo očitno ni sporen. Foto: MMC RTV SLO
V Italiji fašizem za državo očitno ni sporen. Foto: MMC RTV SLO

SD je MZZ pozval, naj se odzove na sporno potezo Italije, na ministrstvu pa so pojasnili, da je slovensko veleposlaništvo v Rimu v zvezi s tem vprašanjem zaprosilo za informacije glede postopkov na italijanskem zunanjem ministrstvu, odgovora pa še ni prejelo.

Kot so danes še pojasnili na MZZ-ju, spremljajo tudi postopek revizije glede določenih odlikovancev, med katerimi so tudi obdolženi vojnih zločinov, ki poteka v italijanskem parlamentu.

Priznanja fašistom
Spomnimo, italijanska vlada je ob dnevu spomina na fojbe in eksodus, ki ga v Italiji praznujejo 10. februarja, letos podelila medalje 300 fašistom iz Mussolinijeve Salojske republike. Med njimi je tudi pet vojnih zločincev, obtoženih ubojev in mučenja Italijanov in Jugoslovanov, požiga hiš, kraje, ukazov za ustrelitev partizanov in sporočanja imen oseb za odpošiljanje v nemška koncentracijska taborišča.

Kot so poudarili na MZZ-ju, je slovenski veleposlanik v Italiji v zvezi s problematiko dneva spomina v Italiji že v preteklih letih naslovil več pisem na najvišje italijanske predstavnike. Lani so v Rimu ob 70. obletnici zaprtja fašističnih taborišč tudi organizirali odmevno razstavo Ko je umrl moj oče, so povedali na ministrstvu.

Zunanje ministrstvo je danes spet izrazilo stališče, da ustrezno izhodišče za ravnanja obeh strani v zvezi s tovrstno tematiko predstavlja poročilo slovensko-italijanske zgodovinsko-kulturne komisije Slovensko-italijanski odnosi 1880-1956 iz leta 2000.