Med stavko prejšnji konec tedna je kar nekaj letal ostalo na tleh. Foto: EPA
Med stavko prejšnji konec tedna je kar nekaj letal ostalo na tleh. Foto: EPA
Stavka British Airwaysa

Prvi dan napovedane stavke je bilo zjutraj iz Londona odpovedanih 29 poletov British Airways, od koder pa so sporočili, da med tokratno stavko pričakujejo manj nevšečnosti kot med tridnevno pred slabim tednom.

Letalski prevoznik pričakuje, da bo opravil več kot tri četrtine poletov, okoli 17.000 potnikov pa bo čutilo posledice stavke. Vsi poleti z letališč Gatwick in London City in na obe letališči naj bi potekali normalno, so še sporočili z BA-ja. Z letališča Heathrow in nanj naj nemoteno izpeljali okoli 70 odstotkov dolgih poletov in nekaj več kot polovica kratkih.

Pri British Arways so se pripravili na stavko
Pri British Arways trdijo, da so se na stavko dobro pripravili, da bi omejili njene posledice. Od 240.000 potnikov, ki naj bi leteli z BA-jem med stavko, ki naj bi se predvidoma končala 30. marca, jih bo 180.000 letelo z letali BA-ja ali pa z najetimi letali drugih letalskih prevoznikov. Okoli 43.000 potnikov je spremenilo svoje polete ali pa bo letelo z drugimi letalskimi prevozniki.

Stavka prejšnji teden je po nekaterih ocenah BA stala 21 milijonov funtov.

Letalsko osebje BA-ja, ki ga zastopa sindikat Unite, nasprotuje napovedanemu zmanjšanju števila kabinskega osebja, zamrznitvi plač in slabemu plačilu za nove sodelavce.

British Arways napovedal zniževanje stroškov
Stavka pa ni edina težava, s katero se spoprijema izvršni direktor BA-ja Willy Walsh, ki ga je 116 akademikov v pismu obtožilo "mačističnega" pristopa, s katerim naj bi želel zlomiti moč sindikata Unite. Pri BA-ju obtožbe zavračajo in poudarjajo, da se je Walsh pred prvo stavko udeležil tridnevnih pogajanj s sindikatom. Za BBC je povedal, da tokrat ne načrtujejo ponovnih pogajanj s sindikatom.

Pri British Arways so se znašli v velikih finančnih težavah, zato so napovedali zmanjšanje stroškov, ki med drugim vključuje zmanjšanje osebja na dolgih poletih, čemur pa osebje nasprotuje. Britanski letalski prevoznik, ki je lani poročal o več kot 400 milijonih funtov izgub, naj bi letos izgube še povečal.

Stavka British Airwaysa