Ameriški predsednik Donald Trump se še ni odzval na informacijo. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump se še ni odzval na informacijo. Foto: Reuters

Odločitev je sporočila generalna državna tožilka New Yorka Barbara Underwood, ki bo tudi izvajala nadzor nad distribucijo denarja fundacije. Donald Trump in njegovi otroci, Trump mlajši, Ivanka in Eric, primera še niso komentirali.

Tožilka je obtožila ameriškega predsednika Donalda Trumpa in njegove otroke, da so organizacijo zlorabljali za osebne in politične namene. "Postopek proti njim poteka," je pojasnila po poročanju BBC-ja.

Dodala je, da je bila fundacija Trump Fundation vpletena "v šokanten vzorec nezakonitosti, od nezakonite koordinacije fundacije v Trumpovo predsedniško kampanjo do ponavljajočega se in namernega osebnega okoriščanja z denarjem fundacije ter še veliko več".

"Čekovna knjižica" za Trumpove potrebe
Po njenih besedah je zaradi tega organizacija delovala kot "čekovna knjižica za potrebe Trumpovih poslovnih in političnih interesov". Ravno zaradi tega bo fundacija prenehala delovati pod pravnim nadzorom, da ne bi bil denar znova preusmerjen v kakšne druge tokove, "temveč v priznane organizacije, ki jih bo odobrila moja pisarna", je bila jasna tožilka, ki meni, da je odločitev "pomembna zmaga za vladavino prava, saj je jasno, da eno pravilo velja za vse".

Po poročanje Washington Posta je Trump z denarjem fundacije kupoval umetnine za svoje klube, nakazoval denar političnim kandidatom in za svojo predsedniško kampanjo ter plačeval lastne sodne stroške za kup tožb, v katere je bil in je vpleten. Trump je do zdaj trdil, da ni naredil ničesar narobe in je fundacijo želel zapreti že leta 2016, a mu je to preprečilo pravosodno ministrstvo New Yorka.

Celih sedem dolarjev za skavte
Trumpova fundacija je največje nakazilo v dobrodelne namene opravila leta 1989, in sicer organizaciji za obnovo Centralnega parka v New Yorku. Okoli 264.000 dolarjev je namenila obnovi vodnjaka pred hotelom Trump Plaza. Istega leta je fundacija organizaciji skavtov, katere član je bil takrat 11-letni Trump mlajši, nakazala tudi celih sedem dolarjev.