Skupina ameriške mornarice Carl Vinson, katere osrednji del je istoimenska letalonosilka (na sredini). Foto: EPA
Skupina ameriške mornarice Carl Vinson, katere osrednji del je istoimenska letalonosilka (na sredini). Foto: EPA
Rex Tillerson.
Ameriški zunanji minister Rex Tillerson za "povzročanje nevarnosti" grozi z vojaškimi sankcijami. Foto: Reuters
Proslava v Severni Koreji
Severna Koreja ob svojih državnih praznikih velikokrat izvede tudi kakšen preizkus vojaške opreme. Foto: Reuters
ZDA poslale ladjevje proti Korejskemu polotoku

Predstavnik tretje flote ameriške mornarice je napovedal plovbo "proti severu", vendar ni želel razkriti točnega cilja. Vojaška plovila skupine Carl Vinson z istoimensko letalonosilko, dvema rušilcema z manevrirnimi raketami in križarka so tako zdaj na zahodnem Tihem oceanu, čeprav so bila predtem namenjena proti Avstraliji. Neimenovani predstavnik je ob tem dejal, da ZDA zaradi "skrb vzbujajočega obnašanja" Severne Koreje menijo, da je na območju potrebna "večja navzočnost".

"Gre za premišljen ukrep za vzdrževanje pripravljenosti in prisotnosti v zahodnem Tihem oceanu," je sporočil tiskovni predstavnik pacifiškega poveljstva Dave Benham in dodal, da je "glavna grožnja v tej regiji še vedno Severna Koreja zaradi njenega predrznega, neodgovornega in destabilizirajočega programa preizkusov raket in razvoja jedrskega orožja".

Ukrep je odziv tudi na izstrelitev zadnje balistične rakete v Japonsko morje, ki jo je Severna Koreja izvedla na začetku meseca. Predstavniki Severne Koreje in njen voditelj Kim Džong Un so sicer že večkrat nakazali možnost medcelinskega testa balističnih raket ali "česa podobnega" v prihodnosti, morda že na severnokorejski praznik "dneva sonca" 15. aprila, ki je 105. obletnica rojstnega dneva prvega predsednika Severne Koreje Kim Il Sunga, poroča Reuters.

Trump Kitajsko poziva k ukrepanju
Konec preteklega tedna sta se na Floridi sestala ameriški predsednik Donald Trump in kitajski predsednik Ši Džinping. Trump je jitajskega predsednika pozval, naj Kitajska stori več za obvladovanje jedrskega programa Severne Koreje.

Napad na Sirijo kot opozorilo drugim deželam
Medtem je ameriški zunanji minister Rex Tillerson pred svojim obiskom v Moskvi posvaril, da so nedavni napadi ameriške vojske na ozemlje Sirije opozorilo drugim državam, tudi Severni Koreji, ki jo v primeru povzročanja nevarnosti lahko doleti "podoben odziv".

Tillerson je poudaril, da je cilj ZDA Korejski polotok popolnoma očistiti jedrskega orožja. Ameriški svetovalec za državno varnost H. R. McMaster je napovedal, da bo predsednik Trump kmalu pregledal različne možnosti za "odstranitev grožnje" severnokorejskih raket.

Kitajski odposlanec v Južni Koreji
Medtem je v Južno Korejo prispel posebni kitajski odposlanec, ki se bo s tamkajšnjimi oblastmi pogovarjal glede vedno bolj kljubovalnega delovanja Pjongjanga. Kitajska je sicer vse strani pozvala k samoomejevanju in izogibanju zaostrovanja napesti na Korejskem polotoku.

"Kitajska pozorno spremlja razvoj razmer na Korejskem polotoku," je tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Hua Čunjing komentirala napotitev ameriških ladij in dodala, da bi "v trenutni situaciji morale vse strani izkazati samodisciplino in ne narediti ničesar, kar bi povzročilo zaostritev situacije".

Vir z japonskega obrambnega ministrstva je po poročanju Reutersa povedal, da na Japonskem ne verjamejo v možnost napada ZDA na Severno Korejo, tudi če bi ta izvedla še kakšen raketni poskus.

Čas obletnic
Aprila Severna Koreja praznuje nekaj državnih obletnic, v preteklosti pa je podobne dogodke pogosto proslavila s preizkusi vojaške strojne opreme.

ZDA poslale ladjevje proti Korejskemu polotoku