Ena izmed spornih judovskih naselbin, Shvut Rachel, na okupiranem Zahodnem bregu. Foto: Reuters
Ena izmed spornih judovskih naselbin, Shvut Rachel, na okupiranem Zahodnem bregu. Foto: Reuters

Izrael je po vojni leta 1967 na Zahodnem bregu in Vzhodnem Jeruzalemu zgradil okoli 140 naselbin in tja naselil okoli pol milijona judovskega prebivalstva.

Združeni narodi in večina mednarodne skupnosti imajo gradnjo naselbin in naseljevanje judovskega prebivalstva za nezakonito. Glede tega je soglasno tudi mednarodno pravo.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je sporočil, da so po "preučitvi argumentov pravne razprave ugotovili, da vzpostavitev izraelskih civilnih naselbin na Zahodnem bregu sama po sebi ni v nasprotju z mednarodnim pravom".

Pompeo meni, da se morajo glede statusa okupiranega Zahodnega brega med seboj dogovoriti Izraelci in Palestinci.

Izraelski premier Bejamin Netanjahu je v letošnji predvolilni kampanji obljubil, da bo v primeru izvolitve Izraelu priključil okupirani Zahodni breg.

Palestinci pozivajo k odstranitvi vseh naselbin, saj njihova prisotnost na palestinskem ozemlju onemogoča vzpostavitev neodvisne palestinske države v prihodnosti.

Pompeo je sporočil, da ZDA spreminjajo svojo uradno politiko do izraelskih naselbin. Foto: EPA
Pompeo je sporočil, da ZDA spreminjajo svojo uradno politiko do izraelskih naselbin. Foto: EPA

Abas: Odločitev ZDA v popolnem neskladju z mednarodnim pravom

Tiskovni predstavnik palestinskega predsednika Mahmuda Abasa je sporočil, da je ameriška poteza "v popolnem neskladju z mednarodnim pravom". Palestinski politični veteran Saeb Erekat je ameriško odločitev označil za neodgovorno, saj predstavlja grožnjo "globalni stabilnosti, varnosti in miru".

Izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki poskuša sestaviti vlado, je komentiral, da so ZDA s potezo "popravile historično napako". Izraelski zunanji minister se je Trumpovi administraciji zahvalil za podporo.

ZDA že tako distancirane do izraza "nezakonite naselbine"

Trumpova administracija je s svojo odločitvijo prenehala spoštovati pravno mnenje State Departmenta (zunanjega ministrstva) iz leta 1978, da so izraelske naselbine nezakonite.

Ameriške administracije se sicer že več desetletij izogibajo izrazu "nezakonite" naselbine in raje uporabljajo izraz "nelegitimne". ZDA s tem Izrael že vseskozi ščitijo pred resolucijami Združenih narodov, v katerih bi obsodili gradnjo naselbin.