Foto:
Foto:

S petimi glasovi proti štirim je sodišče potrdilo odločitev nižjega sodišča, ki je zavrnilo prepoved orožja v Washingtonu, D. C. Gre za prvi tak primer v skoraj 70 letih, ki bi lahko imel posledice za zakone o orožju v ZDA. Razprava o točnem pomenu ustavne pravice do nošenja orožja - ali drugi amandma ustave ščiti pravice posameznikov do orožja ali pravico, vezano na služenje v vojski - je trajala več let.

Pravica do orožja zaradi samoobrambe
V ameriškem glavnem mestu je zasebno posedovanje strelnega orožja prepovedano od leta 1976, puške in šibrovke na domu pa morajo biti zaklenjene ali nenabite. Mestni svet Washingtona trdi, da je bila prepoved potrebna, da bi v prestolnici ohranili nizko stopnjo nasilja in umorov. Prepoved je izpodbijal varnostnik Dick Heller. Trdil je, da če sme nositi pištolo na delu, ima ustavno pravico do orožja v svojem domu za samoobrambo.

Pravica do orožja ima omejitve
V obrazložitvi svoje odločitve je sodišče zapisalo, da drugi amandma ščiti pravice posameznikov do orožja ne glede na to, ali služijo v vojski. A ustavna pravica do orožja ni brez svojih omejitev, je opozoril vrhovni sodnik Antonin Scalia. Sodišče je svojo odločitev sporočilo dan zatem, ko je delavec v tovarni v Kentuckyju s pištolo ustrelil pet sodelavcev, preden je storil samomor.

T. V.