Hutijevci od leta 2014 nadzirajo večji del Jemna in prestolnico Sana. Foto: Reuters
Hutijevci od leta 2014 nadzirajo večji del Jemna in prestolnico Sana. Foto: Reuters

"Hutijevci so z območja v Jemnu, ki je pod njihovim nadzorom, izstrelili protiladijsko balistično raketo na rušilec USS Carney v Adenskem zalivu. Raketa je bila uspešno sestreljena. Poročil o poškodbah ali povzročeni škodi ni bilo," je v izjavi sporočilo osrednje poveljstvo ameriške vojske (CENTCOM).

Iz britanske družbe za pomorska tveganja Ambrey so ob tem sporočili, da je o dveh eksplozijah v Adenskem zalivu danes poročala tudi posadka tankerja, ki je plul pod panamsko zastavo, kar je pozneje potrdila britanska agencija za pomorsko varnost (UKMTO).

Pri družbi Ambrey so dejali, da so rakete eksplodirale približno kilometer od tankerja, ki naj bi bil v lasti Indije. Poročil o škodi tudi v tem primeru ni bilo, ni pa še jasno, ali je bil ta incident povezan s sestrelitvijo rakete, o kateri je poročal CENTCOM.

Hutijevci so novembra začeli napadati ladje v Rdečem morju in trdijo, da plovila, povezana z Izraelom, napadajo iz solidarnosti s Palestinci v Gazi, ki se že več kot tri mesece soočajo z intenzivnim izraelskim bombardiranjem. Jemenski uporniki so pred kratkim za legitimne tarče razglasili tudi interese ZDA in Velike Britanije.

Oborožene sile ZDA in Velike Britanije so medtem v zadnjem času izvedle več skupnih napadov, katerih cilj je bil zmanjšati sposobnost hutijevcev za napadanje mednarodnega ladijskega prometa v Rdečem morju. ZDA so ob tem tudi samostojno izvedle več napadov s ciljem uničevanja orožja jemenskih upornikov.