Foto: EPA
Foto: EPA

O možnosti ameriških posredovanj tudi po umiku enot je poročal časopis New York Times. Potem ko je predsednik ZDA Joe Biden aprila napovedal umik ameriške vojske iz Afganistana, so predstavniki vojske večkrat izrazili skrb glede vpliva umika na boj afganistanskih vladnih sil proti talibanom. Te so tuje, predvsem ameriške, sile vrgle z oblasti leta 2001, 20 let pozneje pa talibani nadzirajo velik del države.

Kot poroča Al Džazira, so v ameriški vojski predvsem zaskrbljeni zaradi konca zračne podpore, zaradi katere imajo vladne sile taktično prednost pred talibani.

Zato – po poročanju New York Timesa – v ameriški vojski razmišljajo o uporabi letal v primerih izrednih kriz, kot bi bila, recimo, resna možnost, da bi talibani zasedli Kabul. Takšna posredovanja bi sicer potrebovala predsedniško odobritev. Sogovorniki so za časopis opozorili, da bi bilo izvajanje takšnih napadov dalj časa težko, saj bodo ZDA zapustile vsa zračna oporišča v Afganistanu in bi napade izvajale iz oporišč v Perzijskem zalivu.

Predtem so iz ZDA sporočali, da bi vojaške napade v Afganistanu v prihodnje izvajali le v okviru "protiterorističnih" operacij, če bi obstajala neposredna grožnja ZDA.