Sirija sicer zanika vsakršno vpletenost v umor 34-letnega libanonskega ministra za industrijo. Foto: EPA
Sirija sicer zanika vsakršno vpletenost v umor 34-letnega libanonskega ministra za industrijo. Foto: EPA
Mahmud Ahmadinedžad in Bašir Al Asad
Sirija naj bi imela v Libanonu tudi pomoč Irana. Foto: EPA

Hkrati je dodal, da ne želi prezgodaj presojati, a kljub temu opozarja, da bodo dokazi o vpletenosti Sirije v umor pokazali, da to ni le država, ki podpira terorizem, ampak ga tudi izvaja. Zato meni, da bodo ZDA morale to upoštevati, ko se bodo odločale o tem, kako se bodo spopadle s tem problemom.

Na povišano aktivnost Sirije in Irana, ki naj bi prek Hezbolaha skušala strmoglaviti demokratično izvoljeno vlado v Libanonu, so po besedah Boltona ZDA opozarjale že pred tedni. Sicer je v začetku tega meseca iz libanonske vlade odstopilo šest prosirskih ministrov, ki so zahtevali večjo vlogo v vladi.

Medtem je VS ZN-a ugodil prošnji libanonske vlade, naj pomaga v preiskavi atentata na ministra. Umor naj bi preiskala ista ekipa, ki je ugotavljala okoliščine umora nekdanjega libanonskega premierja Rafika Haririja, ki je bil ubit februarja lani. Preiskava tega umora je pokazala, da naj bi bili vanj vpleteni visoki sirski uradniki in prosirski Libanonci. Zaradi tega je Sirija lani iz Libanona umaknile svoje vojake, ki so bili v državi prisotni 29 let, ZN pa je sporočil, da bo ustanovil sodišče, na katerem bodo sodili odgovornim.

Sirija zavrača sodišče ZN-a
Zato je Sirija generalnemu sekretarju ZN-a Kofiju Annanu v pismu namignila, da ne bo sodelovala s takim sodiščem. Damask je prepričan, da bi morala biti najprej končana preiskava umora, hkrati pa bi naglo sprejetje statuta sodišča po njegovem mnenju privedlo do napak, ki bi spodkopale suverenost nekaterih članic ZN-a in pravice njihovih državljanov.