Palestinci so odvisni od humanitarne pomoči. Foto: EPA
Palestinci so odvisni od humanitarne pomoči. Foto: EPA
Kaled Mešal
Mešal je dejal, da je dolgoročni cilj osvoboditev Palestine. Foto: Reuters

Kot pogoj za pomoč zakon omenja tudi spoštovanje predhodnih mirovnih sporazumov z Izraelom. Zakon prepoveduje izdajanje vizumov članom palestinskih oblasti, dokler gibanje Hamas ne bo izpolnilo zahtev, dopušča pa nadaljevanje človekoljubne in druge pomoči palestinskemu ljudstvu in predsedniku ter vodji gibanja Fatah Mahmudu Abasu.

Zakon je že potrdil ameriški senat, zdaj pa čaka še na potrditev predsednika Georgea Busha. ZDA so zakon sprejele zato, ker si želijo finančno in diplomatsko osamiti Hamas, ki po njihovih besedah predstavlja udarec ameriškim prizadevanjem za vzpostavitev miru in varnosti v državi.

Po januarski zmagi Hamasa na volitvah in ustavitvi mednarodne pomoči sta na palestinskih ozemljih nastali huda gospodarska in humanitarna kriza.

Hanija zavrnil priznanje Izraela
Palestinski premier, ki je na obisku v Teheranu, je prisegel, da palestinska vlada pod njegovim vodstvom in vodstvom gibanja Hamas ne bo nikoli priznala Izraela in da se bo še naprej borila za palestinsko osvoboditev Jeruzalema.

Konsenz o palestinski državi
Vodja vladajočega gibanja Hamas Kaled Mešal, ki zaradi varnostnih razmer živi v Siriji, pa je izjavil, da so palestinske skupine dosegle konsenz o vzpostavitvi palestinske države. Ta naj bi temeljila na mejah, ki so veljale pred vojno leta 1967, v kateri je Izrael močno razširil svoje meje. Hkrati je zatrdil, da nadaljnjih kompromisov ne bo.