Oba sogovornika, ki sta se srečala v Ramali, sta se strinjala, da mora biti oblikovana neodvisna palestinska država. Foto: EPA
Oba sogovornika, ki sta se srečala v Ramali, sta se strinjala, da mora biti oblikovana neodvisna palestinska država. Foto: EPA
Šimon Peres in Condoleezza Rice
Riceova si je očitno bolj blizu s Peresom kot z Abasom. Foto: EPA
Ehud Olmert daruje kri
V Izraelskih zaporih naj bi bilo 11.000 Palestincev. Foto: EPA

Po srečanju s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom je ameriška zunanja ministrica dejala, da naj to storijo še pred bližnjevzhodno mirovno konferenco, ki bo novembra.

Abas pa je dejal, da od ZDA želi, da na konferenco povabijo tudi druge relevantne arabske države. To je že prej sprejela Savdska Arabija, ki je ob tem sporočila, da na konferenci pričakuje konkreten dogovor.

Na to se je odzval Abas, ki je dejal, da je že prišel čas za oblikovanje neodvisne palestinske države z vzhodnim Jeruzalemom kot prestolnico, ki bi v miru živela skupaj z Izraelom. Hkrati je zahteval, da bo končno dosežen dogovor o statusu Jeruzalema, vrnitvi palestinskih beguncev, judovske naselbine in oskrba palestinskih ozemelj z vodo.

Med drugim je Abas tudi napovedal, da se bo prihodnji teden ob robu zasedanja Generalne skupščine ZN-a srečal tudi z ameriškim predsednikom Georgeem Bushem.

Riceova prispela iz Jeruzalema
Na srečanje z Abasom v Ramalo je Riceova prispela iz Jeruzalema, kjer sta jo sprejela izraelski premier Ehud Olmert in predsednik Šimon Peres. Njen tamkajšnji obisk je zasenčila včerjašnja izraelska razglasitev Gaze za sovražno ozemlje. Abas je to potezo označil kot zatiralno in opozoril, da bo le še povečala trpljenje Palestincev.

Olmert napovedal nove izpustitve Palestincev
Zvečer pa je Olmert sporočil, da bo v nedeljo svoj kabinet zaprosil za dovoljenje, da bi iz izraleskih zaporov izpustili še več palestinskih zapornikov. To naj bi bila gesta za Abasa, ki mu zadnje čase, kot kaže, Zahod vse bolj zaupa. O številu ni govoril, neki izraelski uradnik pa je dejal, da naj ne bi bilo izpuščeni več kot 100 zapornikov. "V nedeljo bom kabinetu predlagal izpustitev palestinskih zapornikov, ki nimajo rok umazanih s krvjo, ki priznavajo Abasovo oblast in nasprotujejo terorju," je dejal izraelski premier.

M. R.