Madžarski premier Viktor Orban. Foto: Reuters
Madžarski premier Viktor Orban. Foto: Reuters

Kot so sporočili iz Bruslja, je Budimpešta sprejela potrebne reforme na področju neodvisnosti pravosodja, ki so sicer osnova za izplačilo iz različnih evropskih skladov.

V Bruslju so ob tem poudarili, da morajo države članice skozi celotno obdobje izvajanja kohezijske politike upoštevati te pogoje. "Če bo komisija ugotovila, da ti horizontalni omogočitveni pogoji niso več izpolnjeni, bi se lahko znova odločila za blokiranje sredstev," so navedli.

Več kot polovica od 21,7 milijarde evrov večinoma kohezijskih sredstev, namenjenih Madžarski, medtem ostaja blokirana, saj Budimpešta ne izpolnjuje horizontalnih pogojev na drugih področjih, kot sta azil in akademska svoboda.

V to vsoto je vštetih tudi 6,3 milijarde evrov kohezijskih sredstev, blokiranih v okviru mehanizma pogojevanja izplačila evropskih sredstev z vladavino prava. Za to se je Svet EU-ja odločil zaradi kršenja načel vladavine prava na področjih javnega naročanja, učinkovitosti tožilstva in boja proti korupciji.

Madžarski je poleg tega onemogočen dostop do približno 10,4 milijarde evrov sredstev iz mehanizma za okrevanje in odpornost po pandemiji koronavirusne bolezni.

Zelenski: Orban nima razlogov za blokado

Madžarski premier Orban nima razloga, da bi Ukrajini preprečil vstop v EU, pa meni ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. "Prosil sem ga, naj mi pove en sam razlog. Ne tri, ne pet, ne deset. Povejte mi en razlog," je v Oslu, kjer je na nenapovedanem obisku, dejal Zelenski in dodal, da še vedno čaka na odgovor madžarskega premierja. Ob tem se je zavzel za konstruktivno srečanje z njim.

Orban vztraja pri nasprotovanju začetku pristopnih pogajanj z Ukrajino, o čemer bodo na vrhu v prihodnjih dneh odločali voditelji članic EU-ja. Prav tako nasprotuje nadaljnji makrofinančni pomoči Kijevu v okviru večletnega finančnega okvira Unije v vrednosti 50 milijard evrov, kar bo tudi na dnevnem redu vrha.

Volodimir Zelenski je v Oslu. Foto: Reuters
Volodimir Zelenski je v Oslu. Foto: Reuters

Njegov politični svetovalec Balazs Orban je sicer pred tem zatrdil, da je Budimpešta pripravljena umakniti veto, če bo Bruselj odmrznil vseh 30 milijard evrov sredstev EU-ja, namenjenih Madžarski. Vendar pa je prvi mož madžarske vlade danes to zavrnil in dejal, da odmrznitev na stališča Budimpešte do Ukrajine ne bo vplivala.

“Evropska unija je na tem, da zagreši ogromno napako, to ji je treba preprečiti – tudi če si jih 26 to želi, pa smo samo mi proti,” je dejal v pogovoru za Mandiner, provladni madžarski podkast, ki ga povzema Guardian.

"Madžarsko stališče je, da če si želimo dati Ukrajini podporo, geopolitični znak, potem ji dajmo – ampak to ni članstvo v EU-ju. Članstvo pustimo tako, kot je," je poudaril.

Madžarski premier je ob tem še dejal, da bi odprtje poti Ukrajini k pristopnim pogajanjem z EU-jem spodkopalo kredibilnost Unije.

"Zato pravim, umaknite članstvo z dnevnega reda, Madžarska bo pri tem vztrajala, da se o tem vprašanju ni vredno pogovarjati, ta pot je zaprta, ker se Madžarska s tem ne strinja. Raje se razumno pogovorimo o tem, kako Ukrajini znotraj okvira strateškega partnerstva omogočiti stvari, ki jo bodo geostrateško okrepile," je še predlagal Orban.

Michel za nadaljnja posvetovanja

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je ob Orbanovih besedah danes v Bruslju napovedal nadaljnja posvetovanja z madžarskim premierjem pred vrhom. Ob tem je izrazil upanje, da se bodo zgodili koraki naprej pri širitvi Unije, in poudaril, da je najpomembneje, da EU ostane enoten.

Budimpešti se sicer po neuradnih informacijah v kratkem obeta odmrznitev približno 10 milijard evrov večinoma kohezijskih sredstev, potem ko je sprejela potrebno zakonodajo na področju neodvisnosti sodstva.

S tem naj bi izpolnila del t. i. horizontalnih pogojev, ki so osnova za izplačilo iz več evropskih skladov, tudi kohezijskega.

Kot so danes pojasnili na Evropski komisiji, odločitve še niso sprejeli, saj mora Madžarska enega od zakonov še objaviti v uradnem listu. Nato bodo ocenili, ali je s sprejeto zakonodajo dejansko izpolnila pogoje.

Več kot polovica od približno 21,7 milijarde evrov bo medtem v vsakem primeru ostala blokirana, saj Madžarska po neuradnih informacijah ne izpolnjuje horizontalnih pogojev na drugih področjih, kot sta azil in akademska svoboda.