Srečanje voditeljev AU-ja prvič poteka na novem sedežu organizacije v Adis Abebi. Več kot 150 milijonov evrov vredno poslopje, ki so ga slovesno odprli v soboto, je financirala Kitajska. Foto: EPA
Srečanje voditeljev AU-ja prvič poteka na novem sedežu organizacije v Adis Abebi. Več kot 150 milijonov evrov vredno poslopje, ki so ga slovesno odprli v soboto, je financirala Kitajska. Foto: EPA
Parada ponosa v Južni Afriki. Foto: EPA

"Diskriminacijo na podlagi spolne usmerjenosti so številne države ignorirale ali celo kaznovale predolgo," je dejal Ban na 18. vrhu Afriške unije v etiopski prestolnici Adis Abeba.
Tovrstna diskriminacija naj bi po Banovih besedah vlade spodbudila, da obravnavajo ljudi kot drugorazredne državljane ali celo zločince. "Spopadanje s temi diskriminacijami je izziv, a ne smemo obupati nad idejami univerzalne deklaracije (človekovih pravic)," je dejal.

Homoseksualnost je v številnih afriških državah nezakonita, vključno s ključnimi zahodnimi zaveznicami, kot so Uganda, Nigerija, Kenija, Egipt in Bocvana. Aktivisti in Zahod že dalj časa ostro kritizirajo tako zakonodajo. Velika Britanija in ZDA so pred kratkim celo zagrozile, da bodo z odrekanjem humanitarne pomoči vlade prisilile, da homoseksualnost dekriminalizirajo.

Ban je na vrhu, prvem po smrti ustanovitelja organizacije, nekdanjega libijskega voditelja Moamerja Gadafija, dejal še, da je arabska pomlad dokazala, da morajo voditelji "poslušati svoje ljudstvo". "Dogodki so dokazali, da je represija mrtva. Policijska sila se ne more meriti z ljudsko silo, ki zahteva spoštovanje in pravičnost."
Afrika kot šahovska deska
Ob začetku dvodnevnega vrha so voditelji izvolili tudi novega predsedujočega Afriški uniji. To je postal predsednik Benina Thomas Boni Yayi, ki je na položaju predsedujočega AU-ju, katerega mandat traja eno leto, nasledil predsednika Ekvatorialne Gvineje Teodora Obianga Nguemo. Kot je dejal ob izvolitvi, sprejema položaj z veliko odgovornostjo, sicer pa si bo prizadeval, da "se vrne mir na afriško celino".

Obiang Nguema, ki se je poslovil s položaja, pa je ob izteku mandata izrazil obžalovanje, da je Afrika danes "kot šahovska deska, na kateri so države in voditelji kot kmetje ... manipulirani od tujih sil".

V ponedeljek bodo udeleženci vrha izbrali tudi novega predsednika komisije AU-ja, glavnega izvršnega organa organizacije s 54 članicami. Za položaj se potegujeta dozdajšnji predsednik Jean Ping iz Gabona in južnoafriška notranja ministrica Nkosazana Dlamini-Zuma. Doslej tega položaja še ni zasedala ženska.