Foto:
Foto:

Prva asociacija ob pogledu na sobe je kletka za štirinožne hišne ljubljenčke. Vsekakor pa se boste vprašali: Ali Japoncem tako zelo primanjkuje prostora? Najemnik sobe, v tem primeru bi težko govorili o gostu, najame prostor, ki meri nekako takole: dva metra v dolžino, meter v širino, visok pa je 1,25 metra. Notri je seveda prostor za spanje, lahko pa dobite tudi televizijo ali kakšno drugo napravo zabavne elektronike.

Kapsula na kapsulo - hotel
Kapsule so po navadi zložene v dve nadstropji, tovrstni hoteli pa imajo od 50 pa vse do 700 kapsul. Sicer vam lahko ponudijo prostor za počitek, slabo pa so zavarovane pred hrupom, saj vam v želji, da v kapsulo dobite kisik, ne smejo ponuditi zaprtih vrat, ampak le zaveso. Stvari, ki jih iamte s seboj, pa lahko pustite v prostoru, kjer se nahajajo omarice, če želite imeti v kapsuli vsaj minimalno udobje. Verjetno ni treba posebej pojasnjevati, da lastne kopalnice in stranišča nimate. Kapsule so razdeljene na moški in ženski del.

Poceni le za Japonce
Glede na to, da je Japonska za slovenske razmere draga država, Osaka je bila na primer dolgo vodilno mesto na lestvici najdražjih, kapsule niti niso poceni. Za eno noč boste odšteli od 21 do 29 evrov. Hotel te vrste ste lahko videli v filmu Peti element ali pa Hitri in drzni: Tokio Drift, na Japonskem pa jih po navadi najdemo v bližini letališč in železniških postaj.

A. J.