Spanje na letalu, a turbulence, strele in obroki sredi noči tukaj ne pridejo v poštev. Foto: EPA
Spanje na letalu, a turbulence, strele in obroki sredi noči tukaj ne pridejo v poštev. Foto: EPA

Idejo za prenočišče znotraj letala, tako imenovani "jumbo hostel", je dobil švedski poslovnež Oscar Dios, ki nikakor ni uspel najti primerne zgradbe za razširitev hotelskih zmogljivosti. Ko pa je nekoč povsem po naključju slišal za zapuščeno letalo, je takoj dobil zamisel - spremeniti ga je treba v prenočišča!

Letalo, ki vse dneve stoji na tleh, so leta 1976 sestavili pri družbi Singapore Airlines, nato pa je bilo del flote ameriške družbe Pan Am in švedskega Transjeta.

Prenova letala v hostel je trajala okoli pol leta, dokončana pa je bila pred slabim letom. Od takrat se hostel lahko pohvali s 25 sobami, ki imajo skupno 85 postelj. Sobe so eno- do štiriposteljne, vsaka pa ima tudi televizijo, ki omogoča zabavo "med letom". Nekdanja kabina pa je postala razkošna suita, ki ima tudi zasebno kopalnico.

Recepcija in lokal se nahajata v sprednjem delu tega nenavadnega prenočišča, stranišča in tuši pa so v repu.

Spanje ali le kavica
V Jumbo Hostel lahko pokukate tudi, če ne nameravate v njem preživeti noči, saj so dobrodošli tudi tisti, ki si zaželijo le skodelico kave ali kakšen prigrizek. V poletnih mesecih lahko najpogumnejši stopijo na krila in občudujejo zanimiv razgled, nekateri pari pa se na krilih celo poročijo.

In še cene "vstopnice": za posteljo v sobi s skupnimi ležišči je treba v žep seči po približno 45 evrov, za dvoposteljno sobo pa skoraj 200 evrov, kar za slovenske razmere ni poceni, za švedske pa menda povsem sprejemljivo.