Vila Bled ima razgled na Blejsko jezero in otok. Foto: Bled.si
Vila Bled ima razgled na Blejsko jezero in otok. Foto: Bled.si
Vila Bled trenutno obratuje. Foto: Bled.si
Casa Palopo.
Lake Timara Lodge.
Moraine Lake Lodge
Explora Patagonia.

Te skrbi so se še okrepile jeseni leta 2012, ko se je Sportina dokončno umaknila iz Vile. Poslopje so (začasno) zaprli, vodja restavracije Vile Bled, vrhunski kuhar Igor Jagodic, pa je delo poiskal v Ljubljani. Vlada je objekt zaupala gospodarskemu zavodu (JGZ) Brdo - Protokolarne storitve RS, ki skrbi za številne protokolarne objekte v državi, a kaj veliko o načrtih, kaj bo z Vilo, ki je v precej dotrajanem stanju (problematično je zlasti gretje), se ni slišalo.

Lani junija je Vila Bled svoja vrata ponovno odprla, saj so bili pri JGZ Brdo mnenja, da ima Vila izjemen pomen za prepoznavnost Bleda, s čimer se strinjajo tudi na Turizmu Bled, kjer menijo, da bi bil blejski turizem brez Vile Bled resnično okrnjen. A vprašanje je, ali bodo dobre želje dovolj. JGZ ima omejena finančna sredstva, poslopje, kot je Vila Bled, pa bi za dostojno obratovanje kot vrhunski hotel verjetno vseeno potrebovala močnega strateškega partnerja, ki pa ga trenutno še ni.

Morda pa koga prepriča uvrstitev Vile Bled na nedavni CNN-ov seznam sedmih najlepših objezerskih kompleksov. Delo arhitekta Vinka Glanza (ta je delal po navodilih Josipa Broza - Tita in deloma po načrtih arhitekta Danila Fürsta), ki so ga dokončali nemški vojni ujetniki leta 1947, se je namreč uvrstilo ob bok takim mondenim hotelom, kot so Lake Timara Lodge na Novi Zelandiji, Moraine Lake Lodge v kanadskem narodnem parku Banff in Hotel Royal Victoria ob italijanskem jezeru Como.

Poglejmo še druge.

Casa Palopo (Jezero Atitlan, Gvatemala)
Iz tega butičnega hotela (soba stane od 140 dolarjev na noč) se razgled razteza na tri ognjenike kraterskega jezera Atitlan. Interier je gvatemalsko pisan, z ročno stkanimi tapiserijami in poslikanimi stenami, gotom pa na zasebnih terasah postrežejo tradicionalni gvatemalski zajtrk iz črnega fižola, jajc in banan. Televizije ni, saj spodbujajo oddih v stiku z naravo, lahko pa gostje s hotelsko ladjico odplujejo do mesteca San Juan.

Lake Timara Lodge (Marlborough, Nova Zelandija)
Idilični hotelček s samo štirimi sobami (od 550 dolarjev na noč) v podeželskem slogu 20. let stoji sredi novozelandske vinorodne pokrajine in ponuja razgled na gorsko verigo Richmond, na jezero ali na prostrane vrtove, ki obdajajo kompleks. Od hotela se lahko sprehodite do velikega vinograda Spy Valley, kjer lahko degustirate vino iz devetih sort, pri čemer izpostavljajo predvsem njihov sauvignon blanc. Hotelska restavracija streže sveže ribe, jastoga in jagnje.

Moraine Lake Lodge (Narodni park Banff, Kanada)
Tudi v rustikalni, pravljični kanadski gorski koči velja embargo na televizijo (in telefone), da se lažje odklopite in v polni meri uživate v lepoti narodnega parka Banff v Skalnem gorovju. Sobe (od 500 dolarjev na noč) so opremljene z džakuzijem, kaminom in zasebnimi balkoni z razgledom na prodorno modro jezero Moraine. Vrhunska je tudi hotelska restavracija, v katerem strežejo svežo divjačino in bizonov karpačo s pinjolami.

Mirror Lake Inn (Lake Placid, New York)
Ob prihodu v 125 let star Mirror Lake Inn, ki je v času zimskih olimpijskih iger leta 1932 in 1980 gostil olimpijce, vas ob prihodu pričakajo domači čokoladni piškoti in neprecenljiv pogled z zasebnih balkonov (od 239 dolarjev na noč). Vrhunska je tudi kulinarika, ki gradi na lokalnem (slanino dobijo od kmetov, zelišča s hotelskega vrta). Poleti si lahko izposodite kanuje, kajake in čolne na vesla, pozimi pa tečete na smučeh.

Hotel Royal Victoria (Jezero Como, Italija)
Vila Varenna je svoje zdajšnje ime dobila po tem, ko je leta 1838 v njej prespala britanska kraljica Viktorija. Sobe (od 112 dolarjev na noč) so od tedaj modernizirali, a hotel ohranja duh 19. stoletja. Gostje se lahko sprehodijo do bližnjega srednjeveškega gradu Castello di Vizio, do bližnje kmetije, ki ponuja svež sir, ali do cerkve iz 17. stoletja.

Explora Patagonia (Čile)
Explora sredi narodnega parka Torres del Paine je kronski dragulj Andov, s sobami (od 3.000 dolarjev za štiri noči) z razgledom na jezero Pehoe, gorsko verigo Cordillera del Paine in slap Salto Chico. Hotel ima džakuzije z razgledom, vrhunsko kulinariko pa spremljajo čilska vina. Osebje vam uslužno pomaga izbrati med več kot 50 izleti, od trekinga do jahanja.