Fascinantni hoteli
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.8 od 48 glasov Ocenite to novico!
Intercontinental
Intercontinental je edini hotel s petimi zvezdicami v Ljubljani. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Intercontinental
Z 20 nadstropji in 83 metri je Intercontinental za Kristalno palačo v BTC-ju druga najvišja zgradba v Sloveniji in najvišja v središču Ljubljane. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Živorad Vasić
Družba Intercontinental Hotels Group je Ljubljano po Vasićevih besedah izbrala zaradi močne rasti njene priljubljenosti pri turistih, ki pa doslej v prestolnici niso mogli najti hotela s petimi zvezdicami. Slovenija ima dober geostrateški položaj, zato so jo tudi izbrali za lokacijo svoje prve investicije v EU-ju. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo

Dodaj v

Zanimanje za Intercontinental veliko, v načrtu nove naložbe v Sloveniji

Ljubljano izbrali zaradi dobrega geostrateškega položaja
8. september 2017 ob 16:42
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Novi ljubljanski hotel Intercontinental, edini hotel s petimi zvezdicami v prestolnici, je prve goste sprejel pred dvema tednoma in že žanje veliko zanimanje.

Kot je na današnji novinarski konferenci dejal regionalni direktor družbe Intercontinental Hotels Group Živorad Vasić, bi se jim naložba lahko povrnila precej hitreje od načrtov.

Intercontinental Hotels Group je Ljubljano po Vasićevih besedah izbral zaradi močne rasti njene priljubljenosti pri turistih, ki pa doslej v prestolnici niso mogli najti hotela s petimi zvezdicami. Slovenija ima dober geostrateški položaj, zato so jo tudi izbrali za lokacijo svoje prve investicije v EU-ju.


Skupna vrednost naložbe znaša 50 milijonov evrov, povrnila pa naj bi se v od osmih do devetih letih. Ker pa je povpraševanje gostov nad pričakovanji, bi se to po Vasićevih besedah lahko zgodilo tudi že precej prej.

Hotel se razprostira na približno 23.000 kvadratnih metrih in ima 165 sob, v njem pa je tudi vsa druga infrastruktura luksuznega hotela. Med nastanitvenimi kapacitetami je 14 suit in en predsedniški apartma, katerega cena se začne pri 1.800 evrih na noč.

Kot je poudaril Vasić, so si zastavili velikopotezen cilj odpreti hotel do avgusta, ki bi ga brez močne podpore Mestne občine Ljubljana težko dosegli.


Pri oblikovanju ponudbe so imeli po besedah generalnega direktorja hotela Miloša Cerovića ves čas v mislih pomen lokalnih izdelkov, zato je velik delež živil slovenskega izvora. Tako denimo težijo k temu, da so vsa vina v ponudbi od hotela oddaljena največ 150 kilometrov zračne razdalje. Nad jedmi v restavraciji, ki je odprtega tipa in lahko sprejme okoli 200 gostov, krovno bedi italijanski chef Alfredo Russo, čigar restavracija Dolce Stil Novo pri Torinu se ponaša z Michelinovo zvezdico.

Dva hotela že ogledana
V družbi načrtujejo nove naložbe v Sloveniji. Na področju hotelirstva je Vasić pojasnil, da si trenutno ogledujejo dva hotela v obratovanju, ki sta na prodaj. V Delta Holdingu, investitorju v novi ljubljanski hotel, so na torkovi novinarski konferenci sicer pojasnili, da si želijo v Sloveniji vlagati predvsem na področju hotelirstva in gradnje stanovanj.

D. S.
Intercontinental
Intercontinental
Intercontinental
Intercontinental
Intercontinental
Intercontinental
Intercontinental
Intercontinental
Intercontinental
Intercontinental
Intercontinental
Intercontinental
Intercontinental
Intercontinental
Intercontinental
Intercontinental
Intercontinental
Intercontinental
Intercontinental
Intercontinental
Intercontinental
Intercontinental
Intercontinental
Intercontinental
Prijavi napako
Komentarji
mihael1
# 08.09.2017 ob 20:48
Pohvale za 5*hotel, ki ga je Lj potrebovala.

Manj pohval za kader, ki ne obvlada Slovenscine (predstavitev na tv)?

Upam, da spremenijo odnos.
Barbikat
# 08.09.2017 ob 18:03
Luksuz s pogledom na razsulo zeleznisko postajo! hehehe
Sorrento
# 08.09.2017 ob 21:24
Hudo bleferianje v tv prispevku je bilo tisto, da niso želeli krasti kadra drugim ljubljanskim hotelom. Svojega, ki so ga pripeljali iz Srbije, plačujejo namreč pol manj kot drugi ljubljanski hoteli, ki so pač obsojeni na zaposlovanje Slovencev.
samo.hladnik
# 08.09.2017 ob 21:34
Delta holding je nam, slovenskim davkoplačevalcem, dobro poznan iz projekta Stožice, kjer je v navezi z režiserjem Jankovićem odigral svojo "pošteno" vlogo, ki je rezultirala v nepoplačanem dolgu 140 mio EUR.

Če bi bila Slovenija pravna država, bi se ta hotel Delta holdingu zdaj zaplenil, prodal, kupnina pa nakazala v proračun RS.
soc
# 08.09.2017 ob 19:55
Ne da bi hotel povedati kaj o povezanosti določenega klana / mafije, a tole je ključno.

Nekaj mesecev nazaj, spomladi, je bil objavljen oglas za delovno mesto vodje recepcije hotela, eno ključnih pozicij za ustrezno delovanje hotela na tej ravni.

Pogoji so bili
- visokošolska izobrazba (seveda)
- vozniški izpit B kategorije (???)
- nekaj konkretnih naštetih izpitov iz požarne (?) varnosti
- 9 (hecno) let delovnih izkušenj, kakršnihkoli že
in (pazi):
- brezhibno ustno in pisno znanje srbskega (???) jezika.

Pika.

NIč bodisi o slovenščini v centru Ljubljane, bodisi o angleščini v Intercontinental franšizi. Razpis za konkretno polizobraženo osebo, sorodnika ali prijatelja enega ali drugega idejnega avtorja projekta.

Če bi v isti verigi v NY zahtevali tekoče znanje swahilija, bi bila to afera leta v ZDA. Pri nas pa vse tiho, tako mediji kot inšpektorat za delo. Ve se, kdo odloča v prestolnici. Dober Miškovićev prijatelj.
Sorrento
# 08.09.2017 ob 21:36
...ki bi ga brez močne podpore Mestne občine Ljubljana težko dosegli.

Kdor je spajdašen z Jankovićem, lahko v Ljubljani vse in to ekspresno, drugi pa nikoli!
soc
# 08.09.2017 ob 19:59
Pa še tole: ena najdražjih restavracij v Ljubljani, ki naj bi jo v Intercontiju vodil italijanski mišelinkar, je resna katastrofa. "Chef" je očitno zasnoval soliden italijanski meni, dal navodila nesposobnim vajencem in se vrnil domov na resno delo. Vajenci so pa žal omejeni v sposobnostih.
sloko
# 08.09.2017 ob 23:35
Pericarežeracirep oz. kako se pere pare in zrihta plačan prispevek nacionalnega medija brez oznake propagandno sporočilo.
Kolupaila
# 08.09.2017 ob 19:34
Povezana oseba in lastnik Delte je v Srbiji obsojen na zaporno kazen. Luksuzna hoteli, z znane evropske verige ki imajo luksuznih hotel v Zadru pa so se namesto Lj. raje odločili za Zagreb.
bluppo
# 08.09.2017 ob 22:23
Če bi v isti verigi v NY zahtevali tekoče znanje swahilija, bi bila to afera leta v ZDA. Pri nas pa vse tiho, tako mediji kot inšpektorat za delo. Ve se, kdo odloča v prestolnici. Dober Miškovićev prijatelj.Ne, nebi. Ker bi tako kot tukaj SLO za privatno družbo in če si želijo takih kandidatov je to njihova zadeva. Sploh ne vem zakaj naj bi bil razpis za delovno mesto prilagojen za neko osebo, sploh ker, ponovno, gre za privatno družbo. Če želijo neko žlahto zaposliti potem jo pač zaposlijo, za to ne rabijo nekega kvazi prirejenega razpisa. Eni preveč mešate razpise za javna delovna mesta in take za privatna.

Glede NewYorka, marsikje zahtevajo španščino ali pa kitajščino. Kitajci npr ve koli dokumentov izpolnjujejo kar v kitajščini. Tudi marsikatere objave so napisane v kitajščini. Pa ne samo v China točni, ampak tudi npr v Brooklynu, ki je precej daleč od Chinatowna. Pa se nihče ne sekira.
Sorrento
# 09.09.2017 ob 00:32
fantasycamp, kar poskusi v Nemčiji odpreti hotel, ki bi posloval v tujem jeziku, izključno s tujim kadrom, kjer nihče ne bi znal nemško.

Uradni jezik v Nemčiji je nemščina. Imajo učinkovito in hitro inšpekcijo, ki bi tak hotel kot ga imaginarno opisuješ ti, verjetno zaprla že v prvih 24 urah. Du kannst es trotzdem versuchen, aber du warst gewarnt gewesen!
Sorrento
# 08.09.2017 ob 22:36
bluppo,
tudi za privatne družbe velja Zakon o javni rabi slovenskega jezika. Preberi si ga!
tomlin
# 10.09.2017 ob 08:50
jaz razumem da se nekateri težje naučijo govoriti Slovensko. Pa vendar bi to od nekoga ki je že skoraj eno leto v Sloveniji , ima visoko izobrazbo, dela v turizmu , je direktor - pričakoval (vsaj osnovno)
Govorim seveda o Milošu Ceroviću.

Pozimi sem zaposlil Makedonca in Hercegovko, pa že oba govorita solidno Slovensko.
To samo odnos nekaterih ljudi, ki še vedno mislijo da živijo v Jugi ali pa na nas Slovence gledajo zviška.
whiteswan
# 09.09.2017 ob 09:44
Spet fausija vdarja, koncno 5star hotel v glavnem mestu, vse sosednje prestolnice(in vecja mesta ponujajo hotele na nivoju) imajo to ze po defaultu. Raje se vprasajmo zakaj noben Uniona do sedaj ni konkretno obnovil in ga povzdignil, zakaj imamo v nasi dezeli le 3 hotele ki so na pribliznem nivoju 5 zvezdic, ostalo pa vse propadla socialisticna infrastruktura katere se noben ne dotakne niti s copicem? Hotel bernardin portoroz, Razsulo na "elitnem" bledu, v MB ni niti enega konkretnega hotela, ljubljana pa kot glavno mesto komaj kaj pokaze. Ah ja, seveda bomo uzivali v buticnem turizmu kjer siromaki pridejo za 2 dni, pojejo gibanico in prespijo v lokalnem hostelu. Ampak vazno da so stevilke o prenocitvah!

Kar pa se jezika tice, ko so odprli Kempinsky portoroz 60% osebja ni bilo slovencev niti niso znali slovenscine, uradni jezik je bil anglescina ker ima veriga kempinsky politiko rotiranja kadra po regiji kjer polnijo bolj zasedene kapacitete. Ko sem bil prvic tam je bila receptorka slovakinja, portir nek madžar, pol strezbe v restavraciji pa so bili nemci.

In se noben ni pritozeval.
BKn
# 09.09.2017 ob 23:21
Za delo s strankami v Sloveniji mora biti znanje Slovenskega jezika osnovni pogoj!
M.R.S.
# 09.09.2017 ob 13:47
Po včerajšnjem tv prispevku nisem nikakor imel občutka, da je ta hotel v Sloveniji. Je pa v Ljubljani...to pa je drugo, kajti od govorečih ni nihče govoril slovensko...!!
Zgodovinar_666
# 09.09.2017 ob 16:10
Hehe, spet prodajajo buče. Investicija 50 milijonov EUR se bo povrnila v 9 letih?!!! hahaha

Ker dajmo malo računati. Recimo da je strošek investicije 50 milijonov EUR. Pa da nimajo stroškov kreditov. Čeprav vemo da jih imajo. Pa dajmo reči, da bodo zadevo kao odplačali v 10 letih. To pomeni, da morajo samo za odplačilo te naložbe vsako leto zaslužiti 5 milijonov EUR!!!

Potem so pa tukaj še stroški licence za verigo Intercontinental, stroški osebja, elektrika, voda, vzdrževanje dvigal, oglaševanje, vzdrževanje prostorov, komunala, vzorčenje vode, nadomestila za stavbno zemljišče itd. Pa najemali bodo parkirna mesta.

Pravijo, da bo zaposlenih cca. 115. Kar pomeni okoli 3 milijone EUR stroškov samo iz tega naslova.

Tukaj si lahko pogledate kakšni so potem še stroški plačevanja licenc in razno raznih pristojbin hotelski verigi.

Skratka stroškov bo kolikor hočete. Tako da bodo to morali delati okoli 12-15 milijonov EUR prometa na leto, da se bo zadeva pokrivala. Tako, da bomo videli kako bo šlo.

No, jaz jim vsekakor želim uspeha.
MajWill
# 09.09.2017 ob 14:44
whiteswan

Zakaj bi se pritozeval? Sej smo vendar v EU kjer velja prost pretok ljudi. Enotna ekonomska cona.
Srbija seveda sem ne spada, zato se ljudje pritozujejo.
K_ris
# 09.09.2017 ob 00:38
@Sorrento

fantasycamp, kar poskusi v Nemčiji odpreti hotel, ki bi posloval v tujem jeziku, izključno s tujim kadrom, kjer nihče ne bi znal nemško.


Ali morda želiš povedati, da v celem ljubljanskem Intercontinentalu nihče ne zna slovensko?
K_ris
# 08.09.2017 ob 21:58
@soc

Nekaj mesecev nazaj, spomladi, je bil objavljen oglas za delovno mesto vodje recepcije hotela, eno ključnih pozicij za ustrezno delovanje hotela na tej ravni.

Pogoji so bili
- visokošolska izobrazba (seveda)
- vozniški izpit B kategorije (???)
- nekaj konkretnih naštetih izpitov iz požarne (?) varnosti
- 9 (hecno) let delovnih izkušenj, kakršnihkoli že
in (pazi):
- brezhibno ustno in pisno znanje srbskega (???) jezika.

Pika.

NIč bodisi o slovenščini v centru Ljubljane, bodisi o angleščini v Intercontinental franšizi. Razpis za konkretno polizobraženo osebo, sorodnika ali prijatelja enega ali drugega idejnega avtorja projekta.


Oglas je še shranjen, čeprav je že pred časom potekel.
Tistih nekaj konkretnih izpitov iz požarne varnosti, sta ta dva:
- upravljanje požarne varnosti (IHG certifikat)
- opravljen tečaj iz kriznega upravljanja (IHG certifikat)

A morda veš, kaj je to IHG certifikat in zakaj se v tem primeru zahteva točno tega?
Če poguglaš, kaj je IHG, ti bo postalo jasno in povsem razumljivo ...
Verjetno pa tudi teh dveh certifikatov ne moreš dobiti brez znanja angleškega jezika.
bory
# 08.09.2017 ob 18:47
Joj, meni ambient deluje primeren za poslednje slovesnosti od pokojnika, vse je črno. sivo, temno....pa trendi gor ali dol!!
SpicyWeiner
# 11.09.2017 ob 15:07
Rockos
Ker v centru nekega mesta pričakuješ predvsem domače goste? Kjerkoli sem bil po Evropi, so se v hotelskih verigah pogovarjali v mnogo jezikih, a v domačih redko. Drugo so bili družinski hoteli.


Seveda, da so se pogovarjali v tujih jezikih, če pa turisti ne poznajo lokalnega. Vendar to ne še vedno ne spremeni dejstva, da je v tej državi uradni jezik slovenščina. Če se gre tukaj za hotel, bordel ali pa trgovino tukaj nima veze. Po tej logiki sodeč, bi potem tudi v Hoferju lahko vsi prodajalci mirno govorili nemško, ker gre vendarle za nemško podjetje.
aless70
# 09.09.2017 ob 14:30
Delta holding...
...kdaj bodo pa Stožice dokončali, oz. tisto kar so "obljubili" Jankoviću :-)
seba goričan
# 09.09.2017 ob 10:46
ko lažeš sam sebi,bi lahko prevedli naslov članka...
BKn
# 10.09.2017 ob 12:42
@bluppo

Skoraj nikjer se ne navaja pogoj za znanje lokalnega jezika, ne samo v Slovenji, govorim splošno.
Se enostavno pričakuje, da ga poznaš še posebej, če delaš s strankami, zato sam oglas o tem ne pove veliko. Seveda so področja, kjer se tega ne pričakuje: IT, raziskovalna dela,....
nikhrast
# 10.09.2017 ob 09:12
KLIPAN, petčlanska družina, 14 dni, pa 700 eurov na dan ni veliko, pa sredi sezone. Za praznike plačaš na Floridi, pa Karibih... samo za eno sobo toliko ali pa še več, potem je pa še hrana.
leond
# 09.09.2017 ob 20:38
Všeč mi je predvsem to, da hočejo delati z lokalnimi pridelovalci. Ne pa kot naš gigant Sava turizem, da vse kar je lokalno poskušajo spraviti čimbolj stran od sebe.
Ramus
# 08.09.2017 ob 22:46
Novi ljubljanski hotel Intercontinental, edini hotel s petimi zvezdicami v prestolnici

Edini, kjer ne moreš odpreti okna, da bi vdihnil,...
aaa
# 11.09.2017 ob 12:49
...in Slovenija je na tej lestvici na 20-tem mestu. Torej med 10% državami z najvišjimi plačami. S skoraj enkrat višjo povprečno plača kot najbljižja zasledovalja iz bivšega vzhodnega bloka Slovaška. Za vse tiste, ki nenehno jamrate kako slabo nam gre in kako nas vzhodni blok prehiteva po levi in po desni.
aaa
# 11.09.2017 ob 07:16
Po cenah pa se vidi kako daleč smo še za razvitimi državami kjer imajo povprečne plače po 3.000 EUR.

Prav veliko držav, kjer imajo povprečne plače 3000 EUR ravno ni. Na wikipediji sem jih našel 13 (3000 bruto, da se razume). Nemčije ni med njimi. Pa bi rekel, da je kar razvita.
Gepard007
# 11.09.2017 ob 04:38
Zakaj pa je bila predstavitev v tujem jeziku, da so morali prevajati? Mar ni zakonsko določeno, da je potrebno govoriti slovenski jezik? Mi svoje goste v Intercontinental ne bi vozili. Lev, Slon ali Union so zakon. Se vedno slovensko vse zmenimo.
Rockos
# 11.09.2017 ob 08:27
BKn: Prijavi neprimerno vsebino Za delo s strankami v Sloveniji mora biti znanje Slovenskega jezika osnovni pogoj!

Ker v centru nekega mesta pričakuješ predvsem domače goste? Kjerkoli sem bil po Evropi, so se v hotelskih verigah pogovarjali v mnogo jezikih, a v domačih redko. Drugo so bili družinski hoteli.
zamudnik
# 11.09.2017 ob 00:44
V čem je razlika med petimi in štirimi zvezdicami?
sik
# 09.09.2017 ob 18:58
Lepo, res lepo.
Po cenah pa se vidi kako daleč smo še za razvitimi državami kjer imajo povprečne plače po 3.000 EUR.Kot je nekdo omenil je ta cena klasika, ali celo zelo ugodna za razvite evropejce za nas pa je že precej zasoljena sploh če greš tja s 5 člansko familijo.
Zadnji dopust smo računali 2.400 EUR za teden dni hotela 5 oseb.Groza.
PAN
# 10.09.2017 ob 14:29
V moji dnevni sobi ki ima 100m2 in veliko UHD Tv se lahko spi za 999,99€ :))
fantasycamp
# 09.09.2017 ob 00:38
Sorrento

Maš kak dober link kjer bo sigurno slovenščina out?
resno dvomim, hočejo srbsko ker so lastniki srbi, pričakuje se pa da bodo vsi slovenci pač že znali slovensko..
shambala
# 08.09.2017 ob 17:50
Te sivo rjave kombinacije zgledajo tko blazno depresivne...
zaba mala
# 09.09.2017 ob 07:14
Ce bi blo brezhibno znanje hrvaskega jezika zahtevamo bi biu ze ceeeu halo!zakaj dvojna merila
bluppo
# 09.09.2017 ob 00:26
Sorrento, kaj pa hočeš povedati s tem, da naj si preberem ZJRS?

Najdi koliko oglasov na moja zaposlitev.com sploh omenja slovenščino. Ne se zdej osredotočiti samo na enega. Glede na to, da potencialno krši ZJRS upam, da si jih na to opozoril ali pa prijavil inšpekciji, da tudi dejansko tako ščitš slovenski jezik kot na internetu.
svyatoslav
# 09.09.2017 ob 22:39
@leond bosansko ne obstaja, tudi tam govorijo srbsko.
Alchemist
# 09.09.2017 ob 17:44
Slovenski Manhattan nastaja. Ne samo nebotičnika, tudi od ljudstva povsem odmaknjen luksuz imamo. Program za tako pomemben prostor ob osrednjem prometnem vozlišču v prestolnici, bi morali biti čisto drugačen.
KLIPAN
# 09.09.2017 ob 19:28
Jaz sem bil s petčlansko družino za 700 eur 14 dni na jugu Dalmacije in sem jedel 10x bolj zdravo, svežo in naravno hrano kot jo bodo tile gostje sploh kdaj videli.
Da o okolici niti ne govorim.
Kaj je torej sploh luksuz?
grafikon
# 08.09.2017 ob 18:30
Cena je taka zaradi kitajskih turistov ki ne razsipajo z denarjem.
5 zvezdic ima zaradi imena družbe, postrežba 4 zvezdice.
Lokacija, faljena, razgleda praktično ni.
Taksiji pred hotelom seveda precenjeni, dokler ne izvedo da si slovenec. Potem pa mrki pogledi češ "zakaj ti rabiš taksi?"
Palace na obali (tudi 5 zvezdic, Bog si ga vedi kako) pa je itak že nekaj let bordel za italijane in ruse.
25kur
# 08.09.2017 ob 18:19
ja taku kot palace, čez zimo ga bodo pa zaprli
Barbikat
# 08.09.2017 ob 17:11
Luksuz za 190 Evrov na noc? :)) Za slovenske standarde,morda. Luksuzni hoteli se zacnejo pri 2.000 Evrov na noc.
toreksreda
# 08.09.2017 ob 17:38
zdaj se bo zacela razprodaja slovenije , get ready !
Kazalo