Foto: BoBo
Foto: BoBo

Nekoč ponos portoroškega turizma, danes žalostna podoba tega obmorskega kraja. Vsi štirje hoteli kompleksa Metropol ostajajo vsaj do prihodnjega leta zaprti. Tako izvemo ob poskusu rezervacije. "Trenutno so vsi naši hoteli zaprti. Načrtovana otvoritev pa je 1. 5. 2021," je mogoče slišati po telefonskem odzivniku hotela Metropol.

"Na začetku junija je bilo 30–34 zaposlenih, danes, konec julija, je zaradi treh postopnih odpuščanj ostalo še 10 zaposlenih," je povedala Irena Jaklič Valenti iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

Delavci so možnost odpravnine takoj zagrabili, saj je dela v drugih hotelih trenutno dovolj, vsaj sezonskega. "So sprejeli ponujene odpravnine, ki so po zakonu, to ne smemo očitati, in so nekako obupali nad trenutnim delodajalcem, ki v času epidemije ni komuniciral z njimi, postopki so tekli samo formalno," je pojasnila Jaklič Valentijeva.

Nekdanje vodstvo Hotelov Bernardin je leta 2015 Metropolove hotele prodalo zaradi prezadolženosti. Danes se ta odločitev ne zdi primerna, čeprav je bilo pred leti v medijih zaslediti tudi dobre ocene hrvaškega kupca. Lastnik Liburnije velja za enega najbogatejših Hrvatov, ki ima v lasti več kot 20 hotelov, v glavnem v Opatiji.

"Seveda to ni dobro, da imamo sredi sezone zaprte hotele, namreč hoteli Metropol predstavljajo 14 odstotkov vseh hotelskih kapacitet," je povedal Igor Novel iz Turističnega združenja Portorož.

Metropolova plaža pod upravljanje piranske občine
Občina Piran je sicer v ponedeljek s hoteli Metropol podpisala razvezo pogodbe o pravici rabe in užitka Metropolove plaže v korist Javnega podjetja Okolje Piran. S prekinitvijo pogodbe plaža prehaja znova pod upravljanje občine. Za urejenost in delovanje plaže pa bo po novem skrbelo Okolje Piran. "V ponedeljek, ko smo prevzeli v upravljanje plažo Metropol, smo takoj zavihali rokave in začeli urejati dostope v morje, prizadevamo si tudi, da bi do konca tedna usposobili tuše in sanitarije," je povedala Jana Pines iz Okolja Piran.

Kopanje dovoljeno, vendar na lastno odgovornost
Kopalci se na tem delu plaže lahko kopajo, vendar za zdaj na lastno odgovornost. Komunalnemu podjetju Okolje Piran za plažo v dolžini dobrih 400 m še ni uspelo pridobiti vodnega dovoljenja, tako da večjih gradbenih posegov tam ne bo. Tudi bazen na tej plaži ostaja zaprt in še vedno v lasti hrvaškega lastnika. Bo pa komunala, kot zagotavlja, poskrbela za čistočo, urejenost in varnost.

Si pa na komunali želijo, da bi plažo kmalu uredili tako, da bi postala del enotne portoroške plaže, tako bi se ta raztegnila vse do Lucije. Načrtujejo tudi ureditev tematskih delov plaže, dele kopališča bi, denimo, namenili družinam, mladim ali pa starejšim, da bi ti uživali in hkrati ne bi motili drug drugega.

Hotelski kompleks Metropol ostaja zaprt