Restavracija je postala prava atrakcija. Foto: Reuters
Restavracija je postala prava atrakcija. Foto: Reuters

Prilagajanje je letos ključnega pomena. Vsi podjetniki so se z ukrepi spoprijeli na svojevrsten način. Priljubljena restavracija v Turčiji je tako na terasi namestila plastične kupole, ki so v skladu z vsemi predpisi. "Ljudje so navdušeni, še posebej tisti občutljivejši. Vse dni smo polno zasedeni," pojasnjuje lastnik restavracije Cevdet Aysay.

Kupole so videti pravzaprav estetsko in ponujajo čudovit razgled na mesto in Bosporsko ožino. Prostori so ventilacijsko hlajeni in dovolj prostorni za do šest ljudi. Strežno osebje nosi rokavice in zaščitne maske. Gostje po potrebi pokličejo strežno osebje s pritiskom na gumb, tako se namreč trudijo zagotoviti minimalen fizični stik. "Danes praznujeva obletnico. Večera nisva želela preživeti doma, hkrati pa sva se zavedala, da morava spoštovati vse predpise. Vesela sva, da sva odkrila to restavracijo, zagotovo se še vrneva," pojasnjuje mlad par.

Turška restavracija se sooča z ukrepi na svojevrsten način

Večerja v steklenjaku

Podobne projekte so začeli razvijati tudi drugod po svetu. Nizozemska restavracija je tako prišla na idejo elegantnega obedovanja v steklenjaku. Projekt so poimenovali Serres Séparées (Ločeni steklenjaki), saj pravijo, da se sliši boljše v francoščini. Idejo so maja testno preizkušali in odziv povabljencev je bil neverjeten.