Ribič Thomas Amort se odpravlja po postrvi za pripravo schwarzreiterja. Foto: Reuters
Ribič Thomas Amort se odpravlja po postrvi za pripravo schwarzreiterja. Foto: Reuters
Prekajanje postrvi. Foto: Reuters

Ledeniški Königssee, katerega večji del spada k narodnemu parku Berchtesgaden, je tretje najgloblje jezero v Nemčiji, ki se razteza slabih 8 kilometrov v premeru, na svoji najširši točki pa meri 1,7 kilometra in v precejšnji meri spominja na fjord, obdan s strmimi pobočji alpskih očakov, ki se dvigajo tudi do 2.700 metrov visoko.

Jezero oglašujejo kot najčistejše v Nemčiji, zato so od leta 1909 dalje na jezeru dovoljene le potniške ladje na elektriko, vesla in pedale. Zaradi svoje slikovite lege je Königsee z okolico izjemno priljubljen med turisti in pohodniki.
Vzdolž obale najdemo tudi slavno romarsko cerkvico svetega Bartolomeja, do katere pa lahko pridemo le peš prek gorskih poti ali pa s čolnom.
Večstoletna tradicija
Na Königseeju je še vedno živa ribiška tradicija, ki sega daleč v 11. stoletje. Kot pričajo spodnje fotografije, je kraljica med ribami tu jezerska postrv, iz katere pripravljajo sloviti "schwarzreiter".
Gre za posebej pripravljeno postrv, ki jo lokalni ribiči, nabodeno na leskovo palico, nad odprtim ognjem kake štiri ure prekajajo. Isto tehniko so za pripravo prekajenih postrvi uporabljali že pred 400 leti, königseejsko delikateso pa so stregli celo na bavarskem dvoru.