Prebivalci Benetk pravijo, da ob deveti uri zjutraj na ulicah le redko srečaš domačina, saj jih preplavijo turisti. Foto: Reuters
Prebivalci Benetk pravijo, da ob deveti uri zjutraj na ulicah le redko srečaš domačina, saj jih preplavijo turisti. Foto: Reuters
Benetke
Velike potniške ladje uničujejo Benetke. Foto: Reuters

Oblasti v Benetkah resno razmišljajo, da bi uvedli zgornje število turistov, ki lahko dnevno obiščejo mesto na vodi. Trenutno se jih povprečno v mesto zgrne kar 70.000 na dan, kar je občutno preveč, saj prebivalcem onemogočajo normalno življenje.

Še bolj kot turisti, ki preplavijo ulice, pa jih motijo potniške ladje, ki plujejo v beneško laguno. Združeni narodi so že posvarili, da bodo morali Benetke uvrstiti na Unescov seznam ogrožene naravne in kulturne dediščine, če oblasti naslednje leto beneške lagune ne bodo zaprle vsaj za velike potniške ladje.

Cinque Terre s podobnimi težavami
Italijanska namestnica za kulturo Dorina Bianchi je povedala, da vlada že proučuje, kako bi čim bolj zmanjšala število turistov v Benetkah in drugi obleganih krajih in jih preusmerila v manj turistična italijanska mesta.

Podobne težave pestijo tudi narodni park Cinque Terre na italijanski rivieri, kjer pa so se že odločili, da bodo uvedli omejitve. Poleti naj bi jih tako namesto 2,5 milijona lahko obiskalo le 1,5 milijona turistov, še poroča The Telegraph.