Visoki gost iz Omana med prvim obiskom leta 2003 ni našel časa za sprehod po znamenitem dubrovniškem mestnem jedru. Ali bo tokrat zapustil svojo luksuzno jahto? Foto: EPA
Visoki gost iz Omana med prvim obiskom leta 2003 ni našel časa za sprehod po znamenitem dubrovniškem mestnem jedru. Ali bo tokrat zapustil svojo luksuzno jahto? Foto: EPA
Dubrovnik
Dubrovnik gosti bogatega omanskega sultana. Foto: BoBo

Čeprav 71-letni sultan, ki se v Dubrovniku mudi od prejšnje nedelje, odpotoval pa naj bi predvidoma 5. maja, za zdaj še ni zapustil svoje 156-metrske in pol milijarde dolarjev vredne jahte Al Said in se odpravil na sprehod po mestu, so turistični delavci zadovoljni, saj njegovo številno spremstvo - med njimi tudi omanski ministri - uživa v restavracijah in trgovinah, nastanjeni pa so v luskuznih hotelih.

V sultanovem spremstvu je približno 600 ljudi, ki skrbijo ne le za eno izmed največjih luksuznih jaht na svetu, temveč tudi za 130-metrsko spremljevalno ladjo Fulk Al Salamah. Na njej je prostora za heliodrom z dvema helikopterjema, imajo pa tudi prostora za vsaj deset mercedesov razreda s, je na svoji spletni strani poročal Večernji list.

Za sultana sta pripravljeni tudi dve njegovi letali, ki čakata na dubrovniškem letališču Ćilipi, kjer ne skrivajo zadovoljstva zaradi zaslužka.

Pekoči feferoni gredo za med
Prebivalci Dubrovnika se sicer ne smejo preveč približati sultanovi ladji s šestimi palubami. Poročajo pa, da imajo veliko dela dobavitelji hrane. Vsako jutro morajo namreč do šeste ure izpolniti zahteve sultana, ki poleg sveže hrane naroča veliko rož. Tako naj bi jih naročil več kot 30 vrst, je poročala hrvaška televizija.

Poleg tega mora biti vsako jutro na voljo dovolj svežega mleka, jogurtov, rogljičev in kruha, vsak tretji dan pa na sultanovo ladjo pripeljejo še dve toni najrazličnejšega sadja. Medtem ko eksotično sadje in zelenjavo pripeljejo iz Nemčije, meso in ribe dovažajo iz Omana. Izmed hrvaških živil pa so pri sultanu največ zanimanja zbudile mediteranske začimbe in pekoči feferoni, so za Večernji list povedali tisti prebivalci Dubrovnika, ki sodelujejo pri oskrbi bogatih gostov.