Ture avanture
Leninov kip
Lenin je največkrat upodobljen, kot da bi nagovarjal množice. S tem so želeli komunistični umetniki ovekovečiti trenutek, ko je Lenin leta 1917 stopil z vlaka na železniški postaji v St. Peterburgu in nagovoril množico. Foto: Reuters
Litva
V litovskem mestu Druskinikai so pred leti postavili park, ki ga krasi 86 spomenikov iz obdobja Sovjetske zveze. Foto: Reuters

Dodaj v

Foto: Spomeniki Leninu kot simboli komunizma in simboli revolucije

Številni še vedno stojijo
9. november 2017 ob 13:50
Moskva - MMC RTV SLO

Vladimir Iljič Uljanov - Lenin, simbol oktobrske revolucije in obraz Sovjetske zveze, si ni želel čaščenja ali kulta osebnosti, a je ta po njegovi smrti vendarle nastal. In njegova posledica so tudi kipi Lenina v skoraj vsaki ruski vasi.

Ta teden mineva sto let od oktobrske revolucije, ko so sedež takratne meščanske vlade, Zimski dvorec, s tem pa tudi oblast v takratni Rusiji, zavzeli boljševiki, Lenin pa je bil izvoljen za predsednika sveta ljudskih komisarjev oz. predsednika vlade. Boljševiški prevzem oblasti je v Rusiji sprožil državljansko vojno, ki je trajala do leta 1922, v njej pa naj bi umrlo od pet do devet milijonov ljudi, a v tem času se je Leninov ugled že močno utrdil. Ko je januarja 1924 umrl, star 53 let, je to predstavljajo nacionalno tragedijo.

Njegove posmrtne ostanke so položili na pare, kjer se mu je le štirih dneh poklonilo več kot 900.000 ljudi, zato so se pristojni odločili, da očeta naroda, kot so ga poimenovali, za vselej postavijo vsem na ogled. Na osrednjem moskovskem trgu so ga tako položili v mavzolej, kjer leži še danes.

Ogled Leninovih posmrtnih ostankov: hitro, tiho in brez fotografiranja
Vsak dan na (sicer brezplačni) ogled njegovega balzamiranega trupla čaka na stotine turistov in domačinov, ki po večurnem čakanju v skupinah vstopajo v mavzolej, se spustijo do sobane, kjer leži, in na hitro obkrožijo krsto. V mavzoleju sicer veljajo strogi varnostni ukrepi, posmrtne ostanke omenjenega voditelja je prepovedano fotografirati, prepovedano je tudi pogovarjanje, najmanjši otroški jok sproži besno sikanje vojakov, ki ves čas stražijo Leninovo truplo in skrbijo, da se nihče ne zadrži ob krsti več kot trenutek ali dva.

Le nekaj dni po smrti so Lenina sicer počastili v domačem St. Peterburgu (ta se je takrat še imenoval Petrograd), ki so ga preimenovali v Leningrad. To ime je mesto obdržalo do leta 1991, ko so domačini na referendumu odločili, da bi ga preimenovali nazaj, in sicer v St. Peterburg.

Skoraj ni kraja brez Leninovega kipa
V letih po Leninovi smrti so mu začeli po nekdanji Sovjetski zvezi serijsko postavljati takšne in drugačne spomenike, največ seveda v domači Rusiji, v Ukrajini in Belorusiji, najdemo pa jih tudi po drugih nekdanjih sovjetskih državah (na Poljskem, v Estoniji, na Češkem) in drugih komunističnih državah, npr. v vzhodni Nemčiji, na Kubi itd.

Številne so po razpadu Sovjetske zveze in drugih komunističnih držav odstranili, nekateri pa stojijo še danes. Tudi v Rusiji se sicer občasno pojavljajo pozivi k odstranitvi spomenikov - tako zaradi nasprotovanja Leninu kot zaradi pogostih onečaščenj spomenikov. Nekaj si jih lahko ogledate v spodnji galeriji.

T. K. B.
Vesoljski paviljon Kozmos v Moskva
Spomeniki Leninu v muzeju socialnega realizma v Odesi (Ukrajina).
Portret Lenina ob zapuščeni hiši v bližini jedrskega objekta v Černobilu.
Leninov relief na steni jeza Kirov v Kirgizija.
Poškodovan spomenik Leninu v bližini gruzijske prestolnice Tbilisi.
Na steni zgradbe hidroelektrarne na reki Jenisej (gre za drugo največjo elektrarno v Rusiji) v bližini sibrskega mesta Krasnojarsk je še danes mozaik s podobo Lenina.
"Umetnost pripada ljudem," je napis pod podobo Lenina pred neko stavbo v Simferopolu (Krim).
Leninov kip v kraju Kovilnoje na Krimu
Leninov kip v kraju Ordžonikidže v bližini Feodozije na Krimu
Spomeniki Leninu
Okras na steni stanovanjske hiše v Jevpatoriji na Krimu
Leninov spomenik na Krimu
Križarka Aurora, s katere so izstrelili prvi strel v oktobrski revoluciji, danes služi kot  muzej na vodi.
Leninov mavzolej na sredi Rdečega trga v Moskvi
Leninov kip v Nižnem Novgorodu
Leninov kip
Ulica, poimenovana po Leninu v kraju Vetka v Belorusiji.
Leninov kip, ob katerem plapola ruska zastava.
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 10.11.2017 ob 12:11
Zaradi njega in njegovih Rusi še zdaj živijo večinoma v lesenih bajtah s špranjami, razen mest kjer pa vsi dobro poznamo socialištične betonske škatle.

to priporočam obisk amerike in ne samo ogled naravnih znamenitosti in new yorka..
Mohikanec
# 10.11.2017 ob 05:30
Zaradi njega in njegovih Rusi še zdaj živijo večinoma v lesenih bajtah s špranjami, razen mest kjer pa vsi dobro poznamo socialištične betonske škatle.
drg
# 09.11.2017 ob 19:10
Se pridno podirajo in prav je tako. Naj padajo, vse do zadnjega!
Zadeti Derviš
# 10.11.2017 ob 01:58
najdemo pa jih tudi po drugih nekdanjih sovjetskih državah (na Poljskem, v Estoniji, na Češkem) in drugih komunističnih državah, npr. v vzhodni Nemčiji, na Kubi itd.

Zanimiv in poučen prispevek, ki postreže s kupom novih informacij. Pohvale!
Bivši uporabnik
# 10.11.2017 ob 12:05
Vladimir Iljič Uljanovby the mimo, i'm thr walrus je album ene znan zasedbe, ki je uporabila tekst, ki ga omenja dude. po slovensko pa so spet komunajzerji zraven, lol.
Skippy
# 09.11.2017 ob 21:53
Sovražnik ljudi.
J@st
# 10.11.2017 ob 10:06
Skippy
# 09.11.2017 ob 21:53
Prijavi neprimerno vsebino
Sovražnik ljudi.
--------------------------
Lenin je mrtev že skoraj sto let. Sovražnik ljudi je ameriški izum McDonald's ki že 70 let zastruplja svetovno prebivalstvo, še posebej otroke v zgodnjem razvoju.
NoriGoban
# 12.11.2017 ob 00:49
"Zanimiv in poučen prispevek, ki postreže s kupom novih informacij. Pohvale!"

To je seveda sarkazem! Novinar sedi cvek!
oziris.va
# 11.11.2017 ob 10:01
Tudi v nam bližnji Budimpešti je en zanimiv spominski park Leninovih in drugih socialističnih kipov (katere so uspeli rešiti).
http://www.mementopark.h
u/?lang=en
nikhrast
# 10.11.2017 ob 18:00
Izo, zavidaš Američamom ker so tako fleksibilni. Bajto zgradiš da jo boš lahko prodal, seliš se pa vsaj sedemkrat, na stara leta pa v kakšen kondo, potem pa s prikolico na Florido za zimo.
Kazalo